IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се понижиха, след като Фед потвърди нуждата от нови стимули

Дълговата криза в еврозоната въобще не е свършила, сигналите донякъде са смесени, но много от добрите новини вече са калкулирани от пазара, коментират анализатори

18:48 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се понижиха, след като Фед потвърди нуждата от нови стимули

Европейските индекси се понижиха поради опасения, че дълговата криза в региона може да се влоши и изявление на Федералния Резерв (Фед), че икономическото възстановяване в САЩ не е достатъчно, за евентуалното ревизиране на мерките за стимулиране на икономиката, пише Bloomberg.

Logitech International SA изгуби 3,8%, след като Morgan Stanley понижи рейтинга си за най-големия производител на компютърни мишки в света. Danone SA също изгуби позиции, след като рейтинга на компанията беше понижен от Sanford C. Bernstein & Co., докато BHP Billiton Ltd. и Rio Tinto Group бяха основните губещи сред миннодобивните компании. Акциите на Syngenta AG се повишиха, след като конкурентната Mosaic Co. обяви резултати по-добри от очакваното.

Stoxx Europe 600 Index се понижи с 0,04% до 280 пункта, след като достигна двуседмичен връх във вторник. Индексът се повиши с 8,6% през изминалата година на фона на нарастващи корпоративни приходи, обявената от Фед програма за вливане на ликвидност за 600 млрд. долара и спасителните планове за Гърция и Ирландия приети от Европейския съюз.

„Дълговата криза в еврозоната въобще не е свършила“, казва Тамо Гретфелд, стратег на UniCredit Research в Мюнхен. „Това ще остане основна тежест за европейските индекси. Сигналите донякъде са смесени, но много от добрите новини вече са калкулирани от пазара“.

Премията, която инвеститорите изискват, за да притежават гръцки вместо германски 10-годишни облигации отбеляза нов рекорд днес. Разликата в доходността между гръцките и германските облигации достигна 974 базисни пункта.

Според Кенет Рогоф, професор от Harvard University, Гърция може да фалира въпреки спасителния план от Европейския Съюз и Международния валутен фонд.

„В исторически план Гърция е фалирала и преди“, казва Рогоф. „Определено в бъдеще може да се случи нещо подобно“.

Днес Португалия продаде 6-месечни облигации за 500 млн. евро. Доходността по португалските облигации се повиши до 3,69% от 2,045% през септември. Преди година доходността по португалските облигации беше едва 0,59%.

Въпреки, че икономическите показатели в САЩ се подобриха, след като през ноември Фед обяви планове за изкупуване на дългосрочни щатски облигации за 600 млрд. долара, централната банка остава загрижена за безработицата и ниската инфлация, която остава под желаните от банката 2%.

Европейските акции възстановиха донякъде позициите си след обявяването на данните за заетостта в САЩ през декември, според които американските компании са наели 297 хил. нови служители.

Френският CAC 40 се понижи с 0,29% до 3905 пункта, германският DAX изгуби 0,51% до 6940 пункта, докато британският FTSE 100 се повиши с 0,50% до 6044 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още