IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се понижиха поради опасения за Португалия

Банките бяха най-слабо представилият се сегмент на повечето основни европейски борси

18:42 | 10.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се понижиха поради опасения за Португалия

Европейските индекси се понижиха в понеделник, поради напрежение в банковия сектор и опасения от разпространение на дълговата криза след нови спекулации, че Португалия ще бъде принудена да потърси финансова помощ, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,90% до 278 пункта, след като спечели 1,9% миналата седмица.

Индексите в Европа бяха повлияни и от Уолстрийт, който отвори с загуби, поради липсата на интересни икономически данни върху които да се фокусира.

Инвеститорите се надпреварваха да продават португалски облигации, след публикуването на информация, че Франция и Германия притискат Португалия да приеме спасителен финансов пакет. Правителствата в Лисабон и Берлин отричат подобно развитие.

Френските банки бяха най-слабо представилият се компонент на CAC 40, който изгуби 1,64% до 3802 пункта. Сред губещите се нареждат Credit Agricole SA, Societe Generale SA и Insurer AXA SA.

Според Енио Руланд, стратег на Ruland Research, Франция вероятно ще подкрепи евентуален спасителен план за Португалия, защото това би понижило натиска върху Испания, където френските банки имат силна експозиция.

„Въпреки че Германия и Португалия отричат информацията, моментът съвпада с този, за който икономистите прогнозираха, че за Португалия ще е по-добре да приеме външна помощ (началото на 2011 г.)“, казва Джим Рейд, анализатор на Deutsche Bank.

Пазарът гледа с напрежение и към португалския аукцион в сряда. Цената за кредитирането на Португалия се е повишила рязко. Испания и Италия планират да проведат търгове за облигации в четвъртък.

Според информация публикувана днес в Bloomberg, опозицията на Германия срещу увеличаването на европейския спасителен фонд отслабва. Руланд посочва още, че Асоциацията на германските банки отказва да изключи възможността за издаването на общи европейски облигации в случай, че кризата се интензифицира.

Банките бяха най-слабо представилият се сегмент на повечето основни европейски борси.

Германският DAX 30 се понижи с 1,31% до 6857 пункта. Сред губещите бяха Commerzbank AG, която изгуби над 3% и Deutsche Lufthansa AG.

Загубите бяха по-малко драматични за британския FTSE 100, който се понижи с 0,47% до 5956 пункта. Най-силни загуби в Лондон понесе BP PLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още