IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси на зелено след позитивни данни от Германия

Инвеститорите в Европа бяха обнадеждени и от представянето на германския индекс за бизнес климата

19:27 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси на зелено след позитивни данни от Германия

Позитивни данни от изследване на бизнес климата в Германия и добро представяне на банковия сектор повишиха основните индекси в Европа в петък, пише MarkeWatch.

Паневропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,67% до 281 пункта. Индексът донякъде компенсира загубите от последните две сесии, но въпреки това приключи седмицата с загуба от 0,2%.

Индексите се повишиха, след като пазарът отвъд океана отвори с печалби, след обявяването на по-добри от очакваните резултати на General Electric Co.

Инвеститорите в Европа бяха обнадеждени и от представянето на германския индекс за бизнес климата, който се повиши до рекордните 110,3 пункта през януари от 109,8 пункта през декември, малко повече от очакваните 110 пункта.

„Данните са индикатор, че до 2012 г. индустриалното производство в Германия е на път да се завърне към нивата си от преди кризата “, коментират икономисти на Exane BNP Paribas.

Германският DAX 30 се повиши с 0,54% до 7062 пункта, с печалби на индустриалния конгломерат Seimens AG и банковия сектор. Сред печелившите се нарежда и Allianz SE.

Royal Bank of Scotland беше сред най-добре представилите се компании в Европа, като акциите й се повишиха с над 6%.

По информация на Financial Times, банката може да се откаже от правителствената програма за финансова защита, по-рано от очакваното. Според източници на изданието, банката може да напусне програмата за защита на британски банки от лоши актив, до края на годината.

Британският FTSE 100 се повиши с 0,48% до 5896 пункта. Сред печелившите компоненти на индекса се нарежда фармацевтичният гигант AstraZeneca PLC. Акциите на Lloyds Banking Group PLC също отчетоха ръст.
Вниманието на инвеститорите остана насочено към Испания. Говорител на испанското правителство обяви в петък, че Мадрид скоро ще представи план за повишаване на прозрачността на търговските банки.

Според информация появила се в медиите, испанското правителство планира частична национализация на най-слабите си банки.

Акциите на Banco Santander SA в Мадрид и Commerzbank AG във Франкфурт също отбелязаха ръст.

В Париж, CAC 40 се повиши с 1,33% до 4017 пункта, воден от доброто представяне на финансовите институции, като Credit Agricole SA.

Също с добри печалби приключиха петъчната сесия Societe Generale SA и BNP Paribas SA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още