IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва се оплака на ЕК заради доминиращо положение на пазара на Газпром

Газпром засега отказва да понижи цените на природния газ за Литва

13:56 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Литва се оплака на ЕК заради доминиращо положение на пазара на Газпром

Министерството на енергетиката на Литва подаде жалба в Европейската комисия с молба да започне разследване относно възможна злоупотреба на Газпром с доминиращо положение на пазара на природен газ в страната, съобщи латвийският новинарски сайт Delfi.

Литва е решила да осъществи реформа на газовия си пазар в съответствие с Директивата на ЕС, съгласно която едни и същи собственици не могат да управляват едновременно разпределението и търговията с газ, се казва в съобщението. Това обаче предизвика недоволството на руския газов гигант Газпром, който твърди, че няма да понижи цените на газа за Литва.

Премиерът на Русия Владимир Путин нарече това решение на Литва „грабеж“, твърди сайтът. От своя страна премиерът на Литва Андрюс Кубилюс отговори, че такова поведение на руската компания е „шантаж“.

„След като е член на ЕС, Литва е длъжна да приложи директивата на Общността. Между впрочем фактът, че монополна компания от трета страна (извън ЕС) оказва натиск на член на ЕС при осъществяване на основни пазарни принципи на ЕС - поощряване на единния пазар и конкуренцията, защитавайки правата на потребителите, няма прецедент“, подчертава министърът на енергетиката на Литва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още