IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси затвориха на червено

Има пренасочване от циклични акции към компании, които предлагат дивиденти, коментират анализатори

19:12 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси затвориха на червено

Европейските индекси се понижиха в петък, след публикуването на данни за влошаване на потребителското доверие в САЩ, въпреки печалбите на някои банки и автомобилопроизводители, пише MarketWatch.

Паневропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,86% до 280 пункта, завършвайки седмицата с загуба от 0,3%.

В Лондон FTSE 100 изгуби 1,40% до 5881 пункта - един от най-сериозните спадове сред водещите индекси, наред с френския CAC 40.

В началото на сесията Европа последва слабостта на азиатските индекси, след като инвеститорите реагираха на понижаването на кредитния рейтинг на Япония от Standard & Poor’s в четвъртък.

Загубите на европейските пазари се ускориха след публикуването на данни за влошаване на потребителското доверие в САЩ през януари.

Европейските пазари като цяло останаха неповлияни от данните за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ за четвъртото тримесечие. Американската икономика е нараснала с 3,2% през последното тримесечие на миналата годината в сравнение с 2,6% през третото тримесечие. Ръстът на американската икономика се оказва малко под пазарните очаквания.

Според Коен Де Луис, стратег на KBC Securities Bolero в Брюксел, европейските пазари са изправени пред корекция, след стабилните печалби през последните няколко месеца.

Той посочва, че през последната седмица се наблюдава нова тенденция в предпочитанията на инвеститорите.

„Всъщност, компаниите предлагащи дивиденти са тези, които определят нарастването на индексите. Има пренасочване от циклични акции към компании, които предлагат дивиденти, като финансовите институции, компаниите за комунални услуги и тези свързани с здравеопазването“, казва той.

Според Де Луис, в момента сред инвеститорите се наблюдава „стадно поведение“, при което много управители на фондове купуват акции, защото са притеснени „да не изпуснат голямото покачване на индексите“.

„Пазарът е надценен, но никой не иска да остане извън играта“, допълва той.

Въпреки доброто представяне на някои френски банки, CAC 40 затвори с понижение от 1,41% до 4002 пункта.

Societe Generale SA затвори с повишение от над 1,7%. Сред печелившите в Париж се нарежда и Carrefour SA.

Германският DAX 30 изгуби 0,74% до 7103 пункта, въпреки доброто представяне на някои германски автомобилопроизводители.

Сред печелившите се нареждат BMW AG и Volkswagen AG, както и Porsche Automobil Holding SE, която не е компонент на DAX.

Акциите на TUI Travel PLC се понижиха с над 4%, след като от туристическата компания обявиха спад на броя на туристическите заявки, поради тежките зимни условия и „несигурната икономическа и геополитическа обстановка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още