IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведски съд блокира сделка между Роснефт и BP за добив на петрол в Арктика

Решението е победа за руските милиардери, партньори на BP в TNK-BP и е пореден удар срещу компанията след катастрофата в Мексиканския залив

11:23 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Шведски съд блокира сделка между Роснефт и BP за добив на петрол в Арктика

Плановете на BP за исторически алианс с руската държавна нефтена компания Роснефт за проучване и добив на нефт в Арктика бяха попарени, след като съд блокира сделката, пише Financial Times.

Шведски съд постанови, че сделката нарушава предишно споразумение – това за създаването на TNK-BP. То представлява сдружение между BP и група руски милиардери, което има изключителни права върху операциите BP в Русия.

Руската група акционери в TNK-BP, които са обединени в клуб, известен като Alfa-Access-Renova (AAR), обвиняват BP, че нарушава споразумението, което според тях задължава двете страни да развиват нови проекти в Русия единствено чрез сдружението TNK-BP. В него AAR и BP държат по 50%.

Съдебното решение е удар за британския нефтен гигант и Боб Дъдли, новия изпълнителен директор на компанията, който твърдеше, че сделката, обявена през януари, е важен компонент от стратегията за растеж на BP в момент, когато компанията се опитва да се възстанови от катастрофата в Мексиканския залив от пролетта на 2010 г.

BP заяви, че е „разочарована, че едно добро за Русия, за Роснефт и за BP споразумение не може да бъде осъществено в сегашния си формат“

От компанията заявяват, че все пак се надяват да осъществят договорената с Роснефт размяна на акции за 16 млрд. долара, която е част от сделката. BP може да осъществи тази размяна до 14 април.

Двете компании са се договорили Роснефт да получи 5% от акциите на BP в замяна на приблизително 9,5% от акциите на Роснефт.

Решението е победа за руските милиардери, партньори на BP в TNK-BP, които настояват, че сделката с Роснефт нарушава правата им като акционери.

AAR обяви, че решението на съда означава, че BP „не може да осъществи никаква част от сделката с Роснефт“.

BP “не може да сключва никакви бъдещи споразумения с Роснефт, които имат какъвто и да било стратегически компонент“, се казва в изявление на AAR.

Източници, близки до BP заявяват, че сделката с Роснефт в никакъв случай не е изгубена.

„Вярваме, че сделката е стратегическа за BP и Роснефт. Решението оставя открита възможността за бъдещи преговори с AAR. То е разочарование, но не и изненада“, казва източник, близък до британската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още