IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP и Роснефт постигнаха споразумение за партньорство

Двата петролни гиганта ще разменят акции в сделка, която дава достъп на BP до запазения досега за руски компании Арктически регион

11:00 | 15.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
BP и Роснефт постигнаха споразумение за партньорство

Британската петролна компания BP и руската държавна Роснефт са се споразумяли да разменят свои акции, предава Ройтерс.

Споразумението предвижда съвместно екслпоатиране на нефтени и газови находища, като сделката ще даде на BP достъп до обширни области в Арктика, досега запазени за руски компании.

Според британската компания в региона могат да съдържат миларди барели нефт. По руски оценки в Арктика има повече от 50 млрд. тона, които са достатъчни да задоволят световното търсене на петрол за над 4 години.

BP, която още се възстановява от разлива в Мексиканския залив, ще размени 5% от своите акции, оценени на 7,8 млрд. долара, за 9,5% от капитала на Роснефт. Пазарната капитализация на BP е 150 млрд. долара, а тази на Роснефт – 83 млрд.

Изпълнителният директор на BP Боб Дъдли окачестви сделката като първата по рода си между държавана и частна компания, която посочва нов модел на бизнеса в сектора.

Русия е ключова част от глобалната дейност на BP, осигурявайки една четвърт от нейните резерви преди инцидента в залива. За компанията е от изключителна важност да установи добри бизнес отношения с най-големия износител на нефт в сета.

Американски конгресмени призоваха за разглеждане на сделката от щатските регулаторни органи, с цел да се установи дали тя засяга националната сигурност на САЩ, както и икономическата стабилност на страната.

Републиканецът Майкъл Бърджис, който е член на Комисията по енергетика и търговия в конгреса, изтъкна, че BP притежава стратегически петролни активи в страната.

Mеждународната екологична организация Greenpeace също реагира остро, посочвайки крехкото равновесие в Арктика. „BP си осугири достъп до областта през задната врата. Изглежда компанията не е научила нищо от бедствието в Мексиканския залив”, коментира Чарли Кроник от eкологичната организация.

Партньортството подчертава нарастващата енергийна зависимист на Европа от Русия, особено що се касае до природния газ. Русия притежава една пета от световните запаси на синьо гориво.

Сделката показва колко важна е Арктика за бъдещето на природните ресурси и докато САЩ осуетяват опитите на своите компании за експанзия в този регион, други компании ги изпреварват, посочва Джон Хофмайстър, бивш главен изпълнителен директо на Shell Oil.

”Роснефт е наясно, че способността му да извършва дълбочинни сондажи в региона е ограничена”, отбелязва Клиф Купчан, директор в Eurasia Group. „Те търсеха начини да привлекат компани с технология и опит за работа в дълбоки води.”
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още