IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заведоха дело срещу BP заради разлива в Мексиканския залив

Освен BP още 8 компании са привлечени под отговорност по обвинение в нарушаване на федералните регулации за сигурност

12:45 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ заведоха дело срещу BP заради разлива в Мексиканския залив

САЩ заведоха дело срещу петролната компания BP и други осем фирми по обвинение в нарушаване на федералните регулации за сигурност в случая с експлозията на платформа в Мексиканския залив, довела до голям разлив на петрол, предаде ВВС.

Съгласно иска по делото от компаниите ще бъде потърсена отговорност без ограничения за всички разходи за почистване и обезщетяване на засегнатите от разлива.

При експлозията на платформата Deepwater Horizon през април бяха убити 11 работници и в продължение на месеци в океана се изливаха огромни количества петрол. Разливът се оценява като най-лошата екологична катастрофа в САЩ.

Компаниите, срещу които се води делото, са BP Exploration and Production Inc, Anadarko Exploration & Production LP, Anadarko Petroleum Corporation, MOEX Offshore 2007 LLC, Triton Asset Leasing GMBH, Transocean Holdings LLC, Transocean Offshore Deepwater Drilling Inc, Transocean Deepwater Inc и застрахователя QBE Underwriting Ltd/Lloyd's Syndicate 1036.

Основните обвинения са, че не са били взети необходимите предпазни мерки за контрол в периода преди експлозията; не е била използвана най-добрата и най-безопасната налична технология за сондажи, с която да се следят условията в кладенеца; не е поддържано постоянно наблюдение; не са използвани и поддържани оборудване и материали, които да осигурят безопасността и защитата на служителите, оборудването, природните ресурси и околната среда.

Компанията Halliburton, която запуши кладенеца, и Cameron International, която е осигурила оборудването за него, не са сред обвиняемите по делото. От щатското правосъдно министерство обаче посочват, че тъй като разследването на случая продължава, по делото може да бъдат привлечени още обвиняеми.

Досега са заведени над 300 дела, свързани с разлива, от страна на туристическата и рибарската индустрия, както и на собственици на ресторанти и други недвижими имоти по крайбрежието на Мексиканския залив.

Заради разлива щатското правителство наложи мораториум върху дълбоководните проучвания и сондажи, който по-късно беше отменен. След това правителството взе решение да не позволява сондажи в нови области в източната част на залива и в Атлантическия океан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още