IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предлага за приватизация Роснефт

15% от акциите може да бъдат продадени чрез фондовата борса, а за останалата част до контролния пакет акции ще се търси стратегически инвеститор

11:35 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия предлага за приватизация Роснефт

Правителството на Русия възнамерява да намали дела в най-голямата петролна компания на страната – Роснефт, до притежаването на контролен пакет акции. Това може да се случи  до 2015 г., е заявил руският вицепремиер Игор Шувалов, цитиран от руски медии.

Той уточнява, че продажбата на 15% от акциите може да стане чрез фондовата борса, а за останалата част до контролния пакет акции ще се търси стратегически инвеститор.

След 2015 г. участието на държавата в капитала на Роснефт може още да се намали и правителството би могло да се откаже от контрола на компанията, допълва руският вицепремиер.

Към момента основният акционер в Роснефт е държавната компания Роснефтгаз, на която принадлежат 75,16% от акциите, а още 9,44% от акциите са притежание на контролираното от Роснефт дружество „РН-Развитие“. Понастоящем акции на Роснефт притежават и около 138 хил. физически лица.

При проведеното през 2007 г. първично публично предлагане (IPO) на акции на Роснефт са продадени 14% от акциите, с което бяха привлечени 10,4 млрд. долара. Тогавашната цена беше по 7,55 долара за обикновена акция и за глобална депозитарна разписка (GDR).

Руският вицепремиер информира още, че вече е съгласуван списъкът за приватизация до 2015 г., в който влизат 900 фирми. Обаче за да влезе в сила, предложението на правителството трябва да бъде одобрено от президента на страната, тъй като голяма част от предприятията се отнасят към т. нар. стратегически активи.

В списъка за приватизация влизат акции и имущество принадлежащо както на руската федерация, така и на регионите, а също и фирми, намиращи се под контрола на държавата.

Руският вицепремиер Игор Шувалов допълва, че въпреки че постъпленията в бюджета от приватизацията са много важни, главната й цел е повишаване на инвестиционната привлекателност на активите и привличане на частни инвеститори.

Както и преди се съобщаваше, очакванията от приватизацията са, до 2015 г. държавата да получи над 50 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още