IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК включва въглеродните емисии в данъчното облагане на енергийните продукти

При облагането на горивата трябва да отчита по-точно тяхното енергийно съдържание и въздействието им върху околната среда

16:41 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК включва въглеродните емисии в данъчното облагане на енергийните продукти

Европейската комисия (ЕК) представи днес предложението си за преразглеждане на остарелите правила за данъчно облагане на енергийните продукти в Европейския съюз. Новите правила целят да променят начина, по който се облагат енергийните продукти, за да се премахне съществуващото неравновесие и да се вземат предвид както въглеродните емисии, така и енергийното съдържание, се посочва в съобщение на ЕК.

Данъчното облагане на енергийни продукти до известна степен е хармонизирано на равнище ЕС. И сега в директивата за енергийното данъчно облагане са определени минимални ставки за облагане на енергийни продукти, които се използват при моторните горива и горивата за отопление, както и за електроенергията. Тази директива обаче вече е остаряла и е непоследователна.

Облагането въз основа на физическите количества консумирани енергийни продукти не може да бъде решение за целите на ЕС в областта на енергетиката и промяната на климата. То не осигурява икономически стимули за укрепване на стопанския растеж и насърчаване на създаването на работни места.

При облагането на енергийните продукти трябва да отчита по-точно тяхното енергийно съдържание и въздействието им върху околната среда.

Основни елементи

Предлага се минималната данъчна ставка да бъде разделена на две части:

- първата ще се основава на въглеродните емисии на енергийния продукт и ще бъде фиксирана на 20 евро за тон СО2;

- втората ще се основава на енергийното съдържание, т.е. на действителната енергия, която продуктът генерира, изразена в гигаджаули (GJ). Минималната данъчна ставка ще бъде фиксирана на 9,6 евро/GJ за моторните горива и на 0,15 евро/GJ за горивата за отопление. Това ще е валидно за всички горива, използвани за транспорт и отопление.

Социалните аспекти се вземат предвид, като се дава възможност на държавите-членки да освободят изцяло от данъчно облагане консумираната от домакинствата енергия за отопление, без значение какъв енергиен продукт се използва.

Преразгледаната директива ще влезе в сила от 2013 г. Предвидени са продължителни преходни периоди до 2023 г., които ще дадат време на промишлеността да се адаптира.

Ползите от преразглеждането на енергийното облагане

Предложението ще даде предимство на възобновяемите енергийни източници и ще насърчи потреблението на енергийни източници с по-ниски въглеродни емисии. В момента, колкото и да е парадоксално това, най-замърсяващите енергийни източници са най-малко облагани. И обратно, биогоривата са сред най-много облаганите енергийни източници, въпреки ангажимента на ЕС да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници в транспорта. Новото предложение ще премахне тези несъответствия, твърди Еврокомисията.

Преразгледаната директива ще допълни съществуващата Схема за търговия с емисии на ЕС, като наложи данък за въглеродните емисии в секторите, които са извън нейния обхват (транспорта, домакинствата, селското стопанство и малките предприятия). Тези сектори генерират половината от въглеродните емисии в ЕС, затова е важно те също да получат ценови сигнал за въглеродните емисии.

Очаква се инициативата да помогне на ЕС да изпълни целите си в областта на енергетиката и изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още