IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия замрази 6 милиарда долара авоари на Либия

Германският министър на икономиката предлага всички иззети в Европа авоари на либийския лидер Муамар Кадафи да бъдат предоставени на ООН

15:13 | 16.04.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Германия замрази 6 милиарда долара авоари на Либия

Германия замрази 6 милиарда долара (4,15 милиарда евро) либийски държавни авоари, съобщава ДПА, като се позова на германското сп. "Шпигел".

Сумата е посочена в документ, издаден от министъра на икономиката и технологиите Райнер Брюдерле, в който се настоява всички иззети в Европа авоари на либийския лидер Муамар Кадафи да бъдат предоставени на ООН. Според Брюдерле ООН може да използва парите за хуманитарни доставки в помощ на либийското население.

Има информация, че министърът настоява Европейският съюз да прехвърли конфискуваните либийски авоари в доверителен фонд на ООН.

В цитирания документ също така се отправя призив ЕС да блокира за постоянно авоарите на режима на Кадафи. Според Брюдерле държавите от ЕС трябва да действат заедно в тази насока.

Междувременно жители на Мисрата отново призоваха днес за помощ, след като войските на либийския лидер Муамар Кадафи обстрелваха с ракети обсадения град.

Местни хора заявиха, че правителствените сили увеличават натиска върху третия по големина либийски град в отговор на нарастващата политическа подкрепа за бунтовниците.

"Кадафи се опитва да превземе Мисрата колкото се може по-скоро преди евентуална сухопътна намеса на НАТО. Така че положението ще стане по-лошо, ако скоро не се направи нещо", каза жител на западния либийски град в аудио запис в интернет. "Всички хора са срещу Кадафи, но той се опитва да ги държи със сила, оръжия, снайперисти и медиен контрол", добави той.

Според очевидци въпреки натиска на НАТО всяко събиране на  хора в Мисрата бързо се превръща в мишена за верните на Кадафи сили. "Оценяваме това, което прави НАТО, но смятаме, че може да се направи още", заяви друг жител на града. Мисрата, който е ключов подстъп към Триполи, е подложен на атаки от около два месеца, през които по думите на бунтовниците са били убити най-малко 1000 души, отбеляза ДПА.

Според бунтовническия говорител Абделбасет Абу Мзереик, цитиран от Ройтерс, войските на Кадафи са обстрелвали днес Мисрата с най-малко 100 ракети "Град", като засега няма данни за жертви.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" заяви, че разполага с доказателства, че либийските правителствени сили са бомбардирали с касетъчни бомби жилищни райони в Мисрата. Тя публикува снимки, на които според нея се виждат касетъчни бомби испанско производство. Този вид боеприпаси разпръскват множество заряди, така че да причиняват максимален брой жертви.

Либийският правителствен говорител Муса Ибрахим опроверга твърденията, като призова "Хюман райтс уоч" да ги докаже. От Мисрата днес продължиха да пристигат семейства в източния град Бенгази. Около 800 работници мигранти и други бежанци от Мисрата бяха качени на плавателен съд, нает от Международната организация по миграция. Близо 4000 души остават на пристанището в обсадения западен град, отбеляза ДПА.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
simo.smo
преди 13 години
Че с в мюсулманска територия то си личи! Никой не е казал, че Немците, ЕС или САЩ са прави, но самия факт, че изби на верска основа показва къде те сърби. Та пак да кажа, България е християнска държава, а този форум е български. Ако толкова мразиш християните отивай да си пишеш в някой форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 13 години
ама аз съм в мюсюлманска територия аз да те питам ти кво правиш тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
simo.smo
преди 13 години
Дигай си партакешите и отивай в някоя мюсюлманска държава тогава да те "Убединят" едно хубаво отзад!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 13 години
пълно разграбване и плячкосване....забележете кой е терориста...пълен абсурд...дано се убединят вси4ки мюсюлмани и затрият християнството завинаги няма по покварена религия от християните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още