IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Либия понижи добива на петрол от ОПЕК

Добивът на петрол в Либия е намалял от 1,355 млн. барела на ден през февруари до 366 хил. барела на ден през март

08:17 | 13.04.11 г.
Войната в Либия понижи добива на петрол от ОПЕК

Добивът на петрол на членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е намалял с около 630 хил. барела на ден заради гражданската война в Либия. Това показват данни от месечния доклад на организацията, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Добивът на петрол в Либия е намалял от 1,355 млн. барела на ден през февруари до 366 хил. барела на ден през март.

Заради възникналия дефицит от близо 1 млн. барела на ден, почти всички страни от организацията, с изключение на Алжир, увеличиха добива си.

Същевременно Европейският съюз се готви да наложи санкции срещу още 26 либийски енергийни компании, като наложи ефективно петролно ембарго срещу режима на Муамар Кадафи.

Това е още една решаваща стъпка за прекратяване на паричния поток на Кадафи, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

"Наложили сме де факто петролно и газово ембарго", добави той.

Италианският външен министър Франко Фратини пък предложи частично разхлабване на санкциите в контролираната от бунтовниците източна част на страната, за да се подпомогне справянето с хуманитарната ситуация в района.

По-рано ЕС замрази активите на 15 компании и на 10 души, сред които и Кадафи, и наложи забрана за пътуване на 21 члена на режима в Триполи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още