IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler и Rolls-Royce държат вече половината от акциите на Tognum

Часове преди изтичане на крайния срок за придобиването двете компании държат половината дял, при това - на добра цена

17:51 | 01.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Tognum е вторият по големина в света производител на дизелови двигатели за морската, енергийната и отбранителната индустрия.<em> Снимка: компанията&nbsp;</em></p>

Tognum е вторият по големина в света производител на дизелови двигатели за морската, енергийната и отбранителната индустрия. Снимка: компанията 

Планът е изпълнен. Дуетът между германския автомобилен гигант Daimler и британската Rolls-Royce не разполага с мажоритарния дял в производителя на двигатели и турбини Tognum, но пък държат властта в ръцете си, пише германското издание на Financial Times. Един ден преди изтичане на срока за придобиване на Tognum Daimler и Rolls-Royce държат общо 48,51% от акциите.

Придобивайки Tognum, която впрочем Daimler вече притежаваше в миналото, ще осигури на двете компании контрол над втория по големина производител на дизелови двигатели за морската, енергийната и отбранителната индустрия след Caterpillar. Фирмата е базирана в германския град Фридрихсхафен и е един от най-големите доставчици на двигатели за превозните средства на Daimler, който пък е водещият световен производител на камиони. 

Това е най-голямото придобиване от страна на Daimler, след покупката на дял от 34% от Mitsubishi Motors през 2000 г.

Първоначално двата автомобилни производители имаха за цел да придобият мажоритарен дял. Тази цел обаче беше намалена на 30% от акциите в хода на преговорите, след като Daimler и Rolls-Royce подобриха оферата си с 2 евро на 26 евро за всяка акция. Подобрената оферта оцени производителя на двигатели на 3,4 млрд. евро вместо на първоначалните 3,2 млрд. евро. 

Новината веднага се отрази на търговията във Франкфурт, където е листната Tognum. По средата на сесията акциите на компанията се търгуват за 25,74 евро, което е с 40% по-висока стойност от тази през март, когато Daimler и Rolls-Royce обявиха за първи път плановете си за придобиването.

Квотата на двете компании стана възможна, след като мениджърите на Tognum са продали своите акции на кандидат-купувачите. Самият Daimler впрочем е голям акционер в компанията от 2008 г., а според последните отчети държеше чрез борсата около 30% от капитала.

Tognum работеше до края на 2005 г. под името MTU Friedrichshafen като дъщерно дружество на Daimler. След това обаче тогавашният главен изпълнителен директор на концерна Юрген Шремп го продаде на финансовия фонд EQT, който изнесе по-късно компанията на борсата. По-късно, под ръководството на днешния си шеф Дитер Цетче, Daimler отново стана собственик в Tognum.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още