IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler се цели в продажби за 100 млрд. евро

Резултатите за първото тримесечие оправдаха очакванията на анализаторите

12:35 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	За първото тримесечие продажбите на Daimler са се увеличили със 17% на 24,4 млрд. евро.<br />
	<em>Снимка: </em>Ройтерс</p>

За първото тримесечие продажбите на Daimler са се увеличили със 17% на 24,4 млрд. евро.
Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Daimler отчете ръст на оперативната си печалба от 71% за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Печалбата преди данъци е била в размер на 2,03 млрд. евро, докато година по-рано е била 1,19 млрд. евро, предаде Ройтерс.

„Значително сме надминали планираното“, заяви при представянето на резултатите в Щутгарт председателят на Управителния съвет Дитер Цетче.

Между януари и март продажбите са се увеличили със 17% на 24,4 млрд. евро, тъй като Daimler е успял да продаде с 15% повече автомобили и камиони на клиентите си. Така концернът оправда напълно очакванията на борсовите анализатори. Запитани от Ройтерс експерти са предсказали оборот от около 24,67 млрд. евро и ръст при оперативната печалба до 1,99 млрд. евро.

За цялата 2011 г. Daimler планира рекорд при продажбите на основната си марка - Mercedes-Benz. Целта са продажби за над 100 млрд. евро.

Въпреки добрите резултати обаче не всички трейдъри са били оптимистично настроени. В началото на сесията във Франкфурт акциите на Daimler са били най-големият губещ в индекса Dax със спад от 1,8% до на 52,16 евро за акция. „Резултатите, сравнени с тези на Volkswagen, не са толкова динамични“, е заявил анализаторът на брокерската къща Metzler Юрген Пипер, цитиран от Bloomberg.

В момента концернът се опитва да предвиди разходите си, свързани със земетресението и ядрената катастрофа в Япония. Засега те му стрували 78 млн. евро заради затварянето на завода за камиони от японската марка Fuso. Марката бе слабо известна на Стария континент, преди Daimler да придобие мажоритарен дял от нея. Заради затварянето на този завод, който в момента вече работи, но само с половин капацитет, и затруднения с доставките на части от островната държава Daimler вероятно ще претърпи годишни загуби за още между 50 и 100 млн. евро, е заявил за Handelsblatt финансовият директор Бодо Юбер.

Освен това заради силни бури в САЩ временно е бил затворен и заводът за леки коли в Тускалуса. Монтажните линии са били затворени за цяла седмица, а в понеделник производството ще бъде възобновено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още