IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen отвя конкурентите със силни резултати в началото на годината

Германският концерн отчете продажби от 2,9 млрд. евро за първото тримесечие, което е най-добрият му резултат в историята

15:58 | 27.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>През първото тримесечие VW e продал почти 2 млн. нови автомобила. <br />
Снимка: Ройтерс</p>

През първото тримесечие VW e продал почти 2 млн. нови автомобила.
Снимка: Ройтерс

Базираният във Волфсбург германски автомобилостроител Volkswagen зарадва инвеститорите си с доста по-добри от очакваното финансови резултати.

Концернът, който държи марки като VW, Audi, Skoda и Seat, както и значителен дял в производителите на камиони Scania и MAN, увеличи оперативната си печалба с над 2 млрд. евро до 2.9 млрд. евро за първото тримесечие на годината, предаде Ройтерс. Анализаторите предвиждаха поне със 700 млн. евро по-ниска печалба.


„Развоят на първото тримесечие доказва силата и устойчивостта на концерна“, заяви при представянето на резултатите председателят на Надзорния съвет Мартин Винтеркорн. През изминалата година Volkswagen е карал в лентата за изпреварване. „Точно там искаме да останем и през настоящата година“, добавя Винтеркорн.


През първото тримесечие на 2011 г. продажбите на концерна са се повишили с 31% и са достигнали 37,5 млрд. евро – доста над очакваното. От януари до края на март концернът е доставил почти 2 милиона нови автомобила на клиентите си в целия свят, което е с 14% повече от първото тримесечие на миналата година.


Добрите вести се отразиха светкавично и на германската борса. Акциите на VW поскъпнаха с 4,4% и поведоха борсовия индекс Dax нагоре.


Силата си концернът доказва и по отношение на свободния капитал. Въпреки че VW плати общо 3,5 млрд. евро за придобиването на търговската дивизия Porsche Holding в Залцбуг и за дела си в производителя на карбон SGL, нетната ликвидност се е повишила на 19,6 млрд. евро. Три месеца по-рано в касите на концерна е имало с милиард евро по-малко.


По-добрите от очакваното резултати не накараха Винтеркорн да актуализира в посока нагоре годишните прогнози.

Въпреки растящите разходи за суровини и колебаещите се валутни курсове Винтеркорн няма да се откаже от целта да детронира от върха японския си съперник Toyota най-късно през 2018 г. Някои анализатори дори са убедени, че VW може да постигне целта си и по-рано.

Повечето експерти дори смятат, че германският концерн ще счупи рекорда от осем милиона продадени нови коли още през тази година. Така немците ще станат втория по големина световен автопроизводител след General Motors, докато сегашният лидер Toyota ще се бори с последиците от земетресението.

Само през март японският концерн е асемблирал с почти две трети по-малко автомобили в Япония отколкото месец по-рано. В световен мащаб продукцията е спаднала с почти 30%. Според последните данни Toyota ще успее да възвърне производствените си нива от преди земетресението най-рано в края на годината.
 

Самият VW не бил засегнат от катастрофата – всички заводи произвеждат с пълния си капацитет, стана още ясно при представянето на резултатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още