IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания направи още една стъпка към укрепване на финансите си

Дефицитното харчене на някои региони стана източник на безпокойства на фона на опитите на Испания да намали задлъжняването си

21:47 | 01.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Испания направи още една стъпка към укрепване на финансите си

Испания днес прие декрет, чрез който държавните разходи стават зависими от състоянието на икономиката, съобщава Асошиейтед прес.

Мярката за контролиране на дефицита бе обявена от първия вицепремиер Алфредо Перес Рубалкаба след седмичното заседание на кабинета.

Кабинетът препоръча и автономните регионални правителства да направят същото, без да може да им нареди това.

Дефицитното харчене на някои региони стана източник на безпокойства на фона на опитите на Испания да намали задлъжняването си и да разсее безпокойството, че страната може да се присъедини към Гърция, Ирландия и Португалия, които прибегнаха до спасителна помощ.

При безработица от 21,29% - най-високата сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - правителството на Испания днес прие и реформи, предназначени да подпомогнат испанските собственици на жилища, които не могат да покриват ипотечните си кредити.

Одобрени са две нови мерки, които по думите на вицепремиера Рубалкаба имат за цел да "защитят хората, изпитващи проблеми с жилищните си заеми", уточнява Франс прес.

По-конкретно става дума за вдигане на минималната месечна сума, която не може да бъде конфискувана от едно задлъжняло семейство, за да може то да оцелее. Тази сума се повишава от 700 евро до 961 евро и до 1350 евро, ако домакинството издържа финансово поне двама души.

Втората одобрена мярка задължава банките кредитори да изкупят имота за най-малко 60% от първоначалната му стойност, така че собственикът да дължи само 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
"Испания днес прие декрет, чрез който държавните разходи стават зависими от състоянието на икономиката"------------------------All_trader2,нали точно това питаше - ето още една страна, която сама си слага ограничения на фискалната политика (подобно на прокараното у нас от Дянков).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още