fallback

Moody’s понижи рейтинга на Ирландия

Агенцията свали рейтинга на Дъблин до "junk" с негативна перспектива

09:10 | 13.07.11 г. 2

Moody’s свали кредитния рейтинг на Ирландия до ниво „junk” с негативна перспектива, съобщи CNN. Рейтинговата агенция предупреди, че Дъблин най-вероятно няма да може да набира средства от пазарите дори след като изтече спасителната кредитна линия за страната през 2013 г.

През есента на 2010 г. Ирландия получи заем в размер на 85 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), за да подкрети разклатената банкова систима на страната.

Заради лошото фискално здраве на страната преди три месеца Moody’s предприе поредно понижение на кредитния й рейтинг до ниво Baa3 - най-ниският от инвестиционния клас рейтинги, с негативна перспектива. Преди дни агенцията предупреди, че предстои ново намаление.

От агенцията обаче смятат, че рисковете пред Ирландия са много по-ниски от рисковете пред Гърция.

Наскоро Moody’s свали рейтингите на Португалия и Гърция до „junk”, както и на 4 португалски банки. Преди това рейтинговата агенция предупреди, че 26 европейски банки вероятно ще се нуждаят от финансова подкрепа и постави под наблюдение рейтинга на Италия и италианските банки.

В последно време зачестиха предупрежденията на Moody’s към САЩ и американските банки.

В отговор на действията на агенцията европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние предложи да се наложи забрана на международните рейтингови агенции да определят кредитен рейтинг на държави, които получават помощ от международни организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:47 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още