IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия може да е следващата държава, която ще изгуби инвестиционния си рейтинг

Евентуалната неспособност на страната да си осигурява финансиране от пазарите би могла да натежи върху кредитния й рейтинг

22:12 | 06.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландия може да е следващата държава, която ще изгуби инвестиционния си рейтинг

Според някои анализатори кредитният рейтинг на Ирландия може да бъде понижен до „спекулативен” от Moody’s Investors Service, след като агенцията вчера направи това с португалския, съобщава Bloomberg. Португалия стана втората страна, получила неинвестиционен рейтинг от Moody’s след Гърция.

През април рейтингът на Ирландия бе намален от Moody’s до Baa3 – най-ниският от инвестиционния клас рейтинги и му бе поставена негативна перспектива.

Намалението на португалския рейтинг се дължи отчасти на вероятността страната да не успее да се завърне на дълговите пазари през втората половина на 2013. Португалия бе изолирана от тях минали септември.

Ако неспособността да се осигурява финансиране от пазарите е от значение за рейтингите, то според нас Ирландия също е изправена пред намаление на рейтинга, смята Катъл О’Лиъри от NCB Stockbrokers.

Понижението на португалския рейтинг подчертава рисковете от пренасане на кризата в Ирландия, посочват от Goodbody Stockbrokers. Според Moody’s, евентуално участие на инвеститори във финансовата помощ за Гърция прави по-вероятно ЕС да изиска същото и по отношение на Португалия.

Представители на ЕЦБ, МВФ и ЕК днес бяха в Дъблин за тримесечния преглед на пакета от финансова помощ за страната.

Според Конъл МакКоил, икономист в Davy, обаче Ирландия може да не бъде третирана по същия начин като Португалия, тъй като правителството отбелязва напредък в съкращаването на бюджетния си дефицит.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още