IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали Португалия и Ирландия ще последват Гърция до ръба?

Правителствата на двете държави все още имат време да убедят пазарите, че могат да изведат публичните си финанси до стабилна основа, без да изпадат в неплатежоспособност, твърди експерт

17:25 | 21.06.11 г.
Дали Португалия и Ирландия ще последват Гърция до ръба?

Докато световните пазари са се концентрирали върху вота на доверие към правителството в Гърция, един от въпросите пред инвеститорите е дали Португалия и Ирландия могат да стигнат до същото положение в случай, че страшната зараза се разпространи по периферията на Европа, се казва в коментар на CNBC.

“Ирландските и португалските публични финанси не са в толкова опасно положение като гръцките, но ние смятаме, че има голяма възможност двете икономики да последват стъпките на Гърция и да се опитат да убедят частните кредитори да удължат сроковете по заемите им като част от нов спасителен пакет“, заяви Бен Мей, икономист за Европа в Capital Economics.

„Възможността за някои форми на дългово преструктуриране в Гърция изважда наяве въпроса дали ще последват подобни мерки в Ирландия и Португалия. В края на краищата по-малко от година, след като Гърция получи първия спасителен финансов пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд, Ирландия и Португалия бяха принудени също да молят за помощ“, добави Мей.

След като нито една от двете държави не бе поставена под натиск да преговаря за допълнителна помощ  от ЕС и МВФ, той смята, че правителствата им разполагат с време, но въпросът, дали ще им се наложи да последват Гърция, остава.

„Като се вземе предвид това, то двете правителства имат поне 18 месеца, за да убедят пазарите, че могат да изведат своите публични финанси до стабилна основа, без да изпадат в неплатежоспособност“, твърди експертът.

„Но ако доходността по дългосрочните ирландски и португалски облигации остане доста над 6% и през следващото лято, опасенията за финансова криза през 2013 г. ще започнат неизбежно да нарастват и вероятно ще поставят под натиск и двете правителства за получаване на втори спасителен пакет доста преди началото на 2013 г.“, убеден е Мей.

Тъй като не изглежда вероятно която и да е от двете икономики да постигне бюджетен излишък догодина, експертът смята, че на практика бюджетният дефицит може да продължи да нараства.

„Като цяло смятаме, че двете държави могат евентуално да последват пътя на Гърция и да се наложи да поискат втори спасителен пакет. Като се има предвид непопулярността на спасителните пакети сред гласоподавателите от центъра на Европа, вероятно е политиците да поискат частния сектор също да сподели част от бремето“, отбеляза той.

„А ако нашите песимистични прогнози за растежа се окажат точни, съществува риск да последва евентуално по-значим фалит“, твърди Мей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още