IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото положение на Ирландия и Португалия вече не предизвиква опасения

Еврозоната е удовлетворена от усилията за финансова стабилизация на Ирландия и Португалия, посочва Жан-Клод Юнкер

21:30 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовото положение на Ирландия и Португалия вече не предизвиква опасения

Европа днес се опита да постави ясно разграничение между тежкото финансово положение на Гърция и съдбата на Ирландия и Португалия - другите две страни, получили международна помощ,съобщава Асошиейтед прес.

Финансовото положение на Ирландия и Португалия не поражда опасения, заяви след срещата на финансовите министри председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. "Еврозоната е удовлетворена от усилията за финансова стабилизация на тези страни, тяхното бъдеще вече не буди съмнения", подчертава той.

Ирландия стана втората след Гърция страна от еврозоната, на която в края миналата година бе предоставена външна помощ за финансова стабилизация, а през февруари тази година същото се случи и с Португалия.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) заяви днес, че преди да отпусне следващия транш от помощта за Гърция, трябва да се увери, че реформите са в ход и че гръцката програма ще бъде финансирана от еврозоната, съобщава Ройтерс.

"За да бъде успешен прегледът на сегашната програма с Гърция, което ще означава одобряване на ново плащане, ще е необходимо изпълнителният съвет на МВФ да установи, че програмата е в ход и че е финансирана," заяви временно изпълняващият длъжността директор на МВФ Джон Липски.

Гръцкият парламент предстои да гласува на 28 юни нов план за икономии и за приватизация, чието приемане е ключово условие от партньорите на Атина за деблокирането на петия транш от 12 млрд. евро от заема на стойност 110 млрд. евро, одобрен по принцип през май 2010 г.

Липски посочи също, че МВФ не води преговори с Гърция по нова програма за финансова помощ, а се е съсредоточил върху усилията страната да бъде върната в релсите в рамките на сегашния план.

"Не преговаряме по нова програма. Тази възможност винаги съществува, но досега не е имало искане от гръцките власти да преговаряме по нова програма," казва той.

По думите на Липски предвид трудната ситуация, от която Гърция стартира, може да се очаква, че някои от заложените цели няма да бъдат постигнати.

"Всички знаем, че началната позиция на гръцката икономика беше изключително трудна," заяви той. "При тези обстоятелства, не само предвид ситуацията в самата Гърция, но и в световната икономика, е почти неизбежно да се наложат корекции по средата на пътя, както аз ги наричам, в програма като тази," допълва Липски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още