IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Лондон: Гърция трябва да напусне еврозоната

"Разточителното" поведение на Гърция е било окуражавано от членството й във валутния съюз, посочва Борис Джонсън

20:59 | 20.06.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Кметът на Лондон: Гърция трябва да напусне еврозоната

Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че финансовите министри на Европа трябва да оставят Гърция да фалира заради дълговете си и да бъде принудена да напусне еврозоната в резултат на "безразсъдното" си поведение, съобщи вестник "Гардиън".

Той каза също, че изваждането на затъналата в дългове страна от еврозоната "сега е почти неизбежно". Кметът на Лондон посочи още, че единната парична единица е виновна за "влошаването" на международната финансова криза и предупреди, че не трябва да се очаква, че коалиционното правителство на Великобритания ще помогне по какъвто и да е начин за нова спасителна програма за гръцката икономика.

Джонсън е един от все повечето консервативни политици, които смятат, че Гърция трябва да бъде оставена да върви по собствения си път, отбелязва изданието.

"От години европейските правителства казват, че е неразумно и немислимо една страна да напусне еврозоната", пише лондонският кмет в "Дейли телеграф". "Но тази втора опция сега е почти неизбежна и колкото по-скоро се случи, толкова по-добре".

Той намекна, че "разточителното" поведение на Гърция е било окуражавано от членството й в еврозоната. "Еврото влоши финансовата криза, окуражавайки някои страни да се държат толкова безразсъдно, колкото самите банки", казва още Джонсън.

"Предполага се, че сме ангажирани в тази спасителна система, за да защитим банките, включително нашите собствени. Но след като има страх от дефолт, след като несигурността продължава, доверието няма да се върне в цяла Европа", подчертава кметът на британската столица.

Междувременно новият правителствен говорител в Атина Елиас Мосиалос заяви, че референдум за реформа на гръцката конституцията ще има през есента, „за да се опитаме да сложим край на сегашната криза, пред която е изправена страната“.

"Референдум ще има през есента, а през септември той ще бъде предшестван от широк диалог, в който ще бъдат поканени да участват всички граждани, желаещи да изразят гледната си точка", заяви днес пред журналисти Мосиалос.

"Конституционна реформа ще включва преди всичко самата политическа система и трусовете, които сега тя преживява", допълни говорителят без други уточнения.

Според проучвания на общественото мнение гърците са изгубили всякакво доверие в политическата и съдебната система, които изобщо не успяха да изкоренят ширещата се корупция в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 39 rate down comment 8
Forex Master
преди 12 години
global_dj, кризата започна така... за да не фалират фирми натиснаха банките да ги финансират. За да не фолират банките натиснаха държавните бюджети да ги финансират. За да не фалират държавите натиснаха ЕЦБ да ги фиансира като изкупува облигации по невъзвръщаеми кредити. За да не фалира ЕЦБ и еврото като валута натиснаха целия ЕС включително и страните извън еврозоната да ги финансира... Чаткаш ли връзката??... Следва фалита на целия ЕС като организация и структура!... Освен ако китайците не се съгласят да ги спасяват, но пък тогава ще фалира САЩ преди всички!!!... Така че когато не може да се спреш, накрая гърми всичко което имаш! Просто е като фасул!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 9
Lucifer
преди 12 години
Аз обаче не съм толкова сигурен че византийците ще избегнат фалита, те не са нищо по-вече от атрактивна туристическа дестинация, събудила апетита на всички финансови акули по света(Баварците отдавна искат о-в Корфу). Вярно гърците нямат друга икономика и ще помогнат на еврото по-вече ако са без него. А нашите и румънски банки ще се изкупят пак от немци и франсета за да неутрализират гръцката зараза на финансова недисциплинираност в района. Всички останали ***, като португалия, ирландия и др. ще бъдат спасени, щото иначе от ЕС няма да остане и спомен, но ГЪРЦИЯ може да послужи като за назидание на всички останали, пък и те напълно си го заслужават. Все пак дължат 350 млрд. $, нима мислите че островите на гърция струват чак толкова или че ще бъде позволено на някой друг в ЕС да дерибейства така безнаказано и в такива мащаби????.....аз не мисля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 10
global_dj
преди 12 години
Гърция няма да я оставят да фалира. Невъзможно е. Ще има частично преструктуриране на дълга им, но не и дефолт. Не че толкова е значима икономиката им, но ще създаде сериозни проблеми както за единната европейска валута, така и за някои съседни на Гърция банкови сектори, включително и нашия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 14
deBill
преди 12 години
лошото е че ако фалира Гърция ние пък такъв ще го ядем че сега ще ни се струва че сме в рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 9
Lucifer
преди 12 години
Повярвай ми, Гърция има кой да я купи, точно за това я докараха до фалит! В каква валута?- в новонапечатаните $ или всякаква друга хартия. Колкото до новоизмислената драхма, тя ще си остане гръцки проблем а не на инвеститора. А пък за доверието и дисциплината на здравия разум у византийско ще се възтановят почти мигновенно след като приключи приватизацията на държавният им сектор, щото сега гърците си я карат по-бетер и от комунизма, преструват се на демократи, стачкуват от глезотия и не знаят какво ги чака когато ги изкупят такива като Сорос и компания офшорки, като пример мога да им дам БГ. Нищо чудно някой ден и гъркините да дойдат да бършат маститите *** на някоя БГ-мутра, тогава наистина ще се върне дисциплината, доверието и здравия разум на византийците а може и по-мекия вариант, пак като нашия да умират бавно, за 20-30 год. може би...изборът е техен, защото вече я няма желязната завеса да ги прави псевдо-демократи, не са нужни никому по-вече търтей!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 8
абитуриент
преди 12 години
ВИЗАНТИИЦИ...........!!!!????....продължават да им дават пари а ние ако можем да скъсаме коланите от стягане.......нямаме пари един реактор в БЕЛЕНЕ да спретнем , а на тях по 12 милиарда на месец им превеждат.....!!!!?????....А на всичкото от горе сме солидарни вече и ще им покриваме масрафа- некой ядът пият и почиват , друг плаща........Не е луд тоя дето яде баницата........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 13
Pyramid
преди 12 години
Да речем, Гърция фалира. И? Някой ще я изкупи? В каква валута? В драхми? И какво ще стане с дълговете й? Толкова ли лесно ще се върне драхмата, излязла от употреба преди 12 години? И, като се върне, в какъв курс ще е? Едно е ясно, пак гърчулята ще си я печатат. Аха.- И с това ще върнат доверието, дисциплината, здравия разум? Някои хора, явно, не се чуват, какво говорят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 9
karabache
преди 12 години
А бе какво говорите бе,че тая Европа е за убиване бе.Мамицата им и лицемери да ***.Значи нас не ни искат в Шенген,щото съдебната ни система не била реформирана и имало корупция,а то се оказва ,че лукавите Гърци са затънали по зле от нас до гуша в *** ,но за тях няма мерки.*** Европейска лицемерна ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още