IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи рейтинга на Ирландия с две степени до Baa3

Най-тежката банкова криза в страната може да струва на ирландските данъкоплатци общо 100 млрд. евро

11:12 | 15.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Moody’s понижи рейтинга на Ирландия с две степени до Baa3

Moody’s Investors Service понижи кредитния рейтинг на Ирландия с две степени въпреки усилията на правителството в Дъблин да ограничи бюджетния дефицит и да възстанови икономическия растеж, след като спаси ирландските банки с пари на данъкоплатците.

Moody’s понижи ирландския рейтинг до Baa3 от Baa1, запазвайки негативната си прогноза, съобщава Bloomberg.

На 1 април Standard & Poor’s понижи рейтинга на Ирландия с една степен до BBB+, давайки му стабилна перспектива.

Най-тежката банкова криза в страната може да струва на ирландските данъкоплатци общо 100 млрд. евро. Ирландия се опитва да убеди чуждестранните и местни инвеститори, че след четири неуспешни опита най-сетне е успяла да запуши дупката в банковия си сектор, следствие от балона на пазара на недвижими имоти в страната през 2007 г.

„Слабата перспектива за икономическия растеж на Ирландия е следствие от процесите на фискална консолидация, продължаващото свиване на кредитирането в частния сектор и неблагоприятните лихвени проценти“, посочват от Moody's.

„Финансовата устойчивост на правителството може да се понижи още повече, ако икономическият растеж се окаже по-слаб от сега прогнозирания, или ако фискалните корекции се окажат недостатъчни за осъществяването на планираната от правителството консолидация.“

Допълнителната доходност, която инвеститорите търсят, за да купуват ирландски вместо германски 10-годишни облигации, се понижи с 85 базисни пункта до 591 базисни пункта, след като на 31 март управителят на Ирландската централна банка Патрик Хонохан детайлно описа капиталовите нужди на банките в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kif
преди 13 години
Ирландия трябваше да фалира, за да я настигнем най-после и ние :)Съдейки по кредитния рейтиг България най-накрая стигна Ирландия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още