IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия допусна преструктуриране на гръцкия дълг

Ако Гърция стигне до несъстоятелност, загубите за инвеститорите ще са между 50% и 70%, коментират от рейтинговата агенция S&P

17:06 | 14.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Германия допусна преструктуриране на гръцкия дълг

Цените на гръцките и португалски облигации рязко се понижиха днес поради нарастващите опасения, че двете страни ще трябва да преструктурират дълговете си, пише Bloomberg.

Сътресенията на облигационните пазари повишиха до нови рекордни нива днес лихвените проценти по гръцките и португалските десетгодишни държавни облигации, след като германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че може да се наложи Гърция да преструктурира дълга си, ако планираният за юни одит постави под въпрос способността й да плаща на кредиторите си.

Изпълнителният директор на Standard & Poor’s Мориц Крамър обяви, че рискът от подобен развой на събитията се е увеличил. Доходността по двугодишните гръцки облигации отбеляза най-силният си ръст от 27 януари насам.

„Коментарът на Шойбле връща перспективата за преструктуриране обратно на масата“, казва Питър Чатуел, стратег на Credit Agricole Corporate & Investment Bank в Лондон. „Изявлението изправя пазара пред няколко месеца на несигурност. Ако трябва да чакаме до юни, това ще доведе до спекулации и нарастващи спредове“.

В сутрешната търговия в Лондон доходността по десетгодишните гръцки облигации се повиши с 29 базисни пункта до рекордните 13,20%. Лихвените проценти по двугодишните гръцки ДЦК се вдигна с рекордните 103 базисни пункта до 17,96%.

Доходността по десетгодишните португалски облигации междувременно нарасна с 14 базисни пункта до 8,89%, а по двугодишния португалски дълг скочи с 28 базисни пункта до 9,33%.

Шойбле посочва в интервю за германския вестник Die Welt, че Гърция може да се наложи да преструктурира дълга си, защото кредиторите не могат да бъдат принудени да понесат загуби, докато постоянният механизъм за стабилност на еврозоната не бъде въведен в средата на 2013 г.

„Не казвам че преструктурирането е неизбежно, а че рискът от това сега е с една идея по-голям“, казва Мориц Крамър. „Основният сценарии все още е, че няма да им се наложи да преструктурират.”

Ако се наложи преструктуриране на гръцкия дълг, загубите за инвеститорите ще са между 50% и 70%, прогнозира той.

Цената на застраховане на гръцкия дълг се повиши с 20 базисни пункта до рекордните 1080 пункта, което означава, че шансът Гърция да преструктурира дълга си през следващите пет години е 60%.

„Това че Гърция може да няма друга алтернатива, освен да преструктурира дълга си, за да се върне към устойчиви дългови нива е най-зле пазената тайна“, казва Грег Венизелос, кредитен стратег на BNP Paribas.

Доходността по десетгодишните испански ДЦК скочи с 8 базисни пункта днес до 5,31%, а по ирландските облигации с подобен матуритет се повиши с 11 базисни пункта до 9,20%.

Цената на италианските облигации също се понижи, след като Рим продаде дълг за 6,9 млрд. евро с матуритет 2016 г. и 2023 г., при което доходността им се повиши с 3 базисни пункта до 4,72%.

От началото на годината най-слабо представящите се държавни облигации в еврозоната са португалските, показват данни на European Federation of Financial Analysts Societies и Bloomberg. Португалските облигации са се понижили с 10,6%, гръцките са изгубили 1,5%, а германските ДЦК се търгуват с 2,7% по-ниско. Испанските облигации са спечелили 2,8%, а ирландските 0,4%.

Цените на немските ДЦК се повишиха днес, след като инвеститорите потърсиха сигурността, предлагана от най-голямата европейска икономика и преди правителството в Берлин да обяви новите си икономически прогнози. Германия прогнозира забавяне на икономическия си растеж до 1,8% през 2012 след очакван ръст от 2,6% през тази година, съобщава германският вестник Bild, цитирайки шестмесечната прогноза на правителството.

Доходността по десетгодишните германски ДЦК се понижи с 4 базисни пункта до 3,40%, а при двугодишния германски дълг падна също с 4 базисни пункта, достигайки 1,83%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Браво на Малаките! Хитрите Византийци изпцоцаха максимално ЕС, лъгаха, мазаха, и сега - фалит. Все пак това е добре и за България, ако се реши казуса при комшиите това ще е добре за региона като цяло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Wavelooker
преди 13 години
Преди време се казваше, че за да ги стигнем.......,те трябва да тичат срещу нас! Тогава това звучеше абсурдно и смешно! Е, май ще се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
А ако се стигне до преструктуриране ще има ли групова оставка на всички политици които потрошиха толкова пари за спасяването на Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още