IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия може да блокира спасителния план за Португалия

Грешно е да помагаме на Португалия, беше грешка да помагаме на Гърция, просто трябва да ги оставим да фалират, смятат 48% от избирателите във Финландия

11:33 | 14.04.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Финландия може да блокира спасителния план за Португалия

Шансът Финландия да блокира финансовата помощ за Португалия вече е 50 на 50, заяви представител на финландското финансово министерство, цитиран от Ройтерс. Подобна стъпка може да хвърли сянка на съмнение върху способността на еврозоната да гарантира финансовата си стабилност.

Финландия ще проведе парламентарни избори на 17 април и евроскептични партии, които се противопоставят на спасяването на Португалия и на увеличаването на размера на спасителния фонд – Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF), се радват на все по-голяма популярност.

Финландия е единствената страна от еврозоната, където спасителните заеми по EFSF трябва да бъдат одобрявани от парламента. В останалите страни членки на валутния съюз това решение се взима от правителствата.

„С всеки изминал ден ситуацията става все по-сериозна“, казва съветникът към финландското финансово министерство Марти Салми.

„Според последните проучвания на общественото мнение, партиите, които категорично се противопоставят на отпускането на каквато и да е помощ за Португалия и на каквото и да е увеличаване на EFSF, вече събират подкрепата на 48% от избирателите“, казва Салми.

Той посочва, че дори опозиционната Социалдемократическа партия, която досега застъпваше проевропейски позиции и се очаква да спечели около 18% от гласовете, сега настоява, че вместо да взима заеми, Португалия трябва да преструктурира дълга си с участие на частните инвеститори.

Миналия месец лидерите на страните от еврозоната потвърдиха, че участие на частния сектор в преструктурирането на правителствени дългове не може да има поне до средата на 2013 г., когато ще заработи постоянен фонд за финансова стабилност – Европейският механизъм за стабилност.

„Пътувам из страната, бях в 14 града през последните няколко седмици и хората въобще не са склонни на какъвто и да е рационален дебат. Те повтарят единствено – грешно е да помагаме на Португалия, беше грешка да помагаме на Гърция, просто трябва да ги оставим да фалират“, казва Салми.

Финландското „Не“ може да засегне и други

Ако Финландия блокира спасителния пакет за Португалия, който по оценка на Европейската комисия (ЕК) ще възлиза на около 80 млрд. евро, това може да подсили опозицията срещу спасителния план в Германия и да предизвика нови трусове на облигационните пазари, тъй като това би се приело като сигнал, че EFSF не може да функционира.

„Финансовата стабилност на еврозоната като цяло е застрашена“, допълва Салми.

От вторник представители на ЕК, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) обсъждат подробности около финансовия пакет за Лисабон.

Европейският комисар по валутните и финансови въпроси Оли Рен, който е финландец, признава нарастващата опозиция срещу спасяването на Португалия и призова сънародниците си да се отнесат с отговорност към единната европейска валута.

Според източник от Брюксел, ако Финландия се откаже да участва в спасяването на Португалия, нейният дял от гаранцията за EFSF, възлизащ на 1,4 млрд. евро, може да бъде разпределен сред останалите страни от еврозоната.

Според Салми обаче, тъй като спасителните планове изискват единодушие, подобно решение ще означава промяна на споразумението за EFSF. Всяко повторно отваряне на споразумението обаче може да срещне сериозна съпротива в някои европейски парламенти.

Португалия е третата страна, която получава финансова помощ след Гърция и Ирландия и настроенията в страни като Финландия, Германия, Словакия и Холандия към подобни практики стават все по-негативни.

„Преобладава усещането, че спасяването на Португалия идва малко в повече“, допълва Салми.

Той припомня, че през 1994 г. на референдума за присъединяване към Европейския съюз 43% от финландците са гласували против.

„Нямаше референдум за влизане в еврозоната, но ако такъв се проведе днес, финландците щяха да гласуват с „не““, допълва Салми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
Спекулантите са оправдание на всички некадърни политици за да оправдават малоумията си. Такива като Саркози и Меркел които ни обясняваха как след Гърция няма да има други спасявания се оправдават със спекуланти вместо да подадат оставки за това че излъгаха европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
all_trader2
преди 13 години
хехе това са пълни глупости - проблемът е че се спасяват банкерите с тези пари а не държавата . спенулантите нямат нищо общо - те само могат да се облажат съвсем заслужено от глупостите които вършат политиците в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Lamer777
преди 13 години
"Ню Йорк таймс": Ненужното спасяване на Португалия"Ню Йорк. Португалската молба за помощ със задълженията на страната към Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС през миналата седмица трябва да бъде предупреждение за всички демокрации. Въпреки това, тази трета национална молба за помощ всъщност не е заради дълга, пише в свой коментар наблюдател от в-к "Ню Йорк таймс".Португалия попадна под несправедлив и категоричен натиск от страна на търговци с акции и спекуланти !"Мдаа, крайно време е да се забрани търговията с акции в световен мащаб !Спекулантите в Гуантанамо и Сибир ! Заради виртуални операции на борсите се заробват все по-вече реални държави ! Звучи налудничаво но е факт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
честно казано евалла на гърците...те се оказаха най-доброто лекарство за алчните и лицемерни немско-френски банкери, при това го направиха без много усилия, ей така щракайки с пръсти пред чашите с узо опоскаха всичките им спасителни планове и не им оставиха никаква надежда че някога ще им се изплатят. А за островите особенно като Корфу ще има само да си мечтаят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
да трябва да ги оставят да фалират.А не да спасяват алчните банкери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Пенчев
преди 13 години
,,....какво ще стане ако фалира една държава ? - НИЩО ,освен че няколко банки ще загубят няколко милиарда ."Хубаво е да се чете:http://en.wikipedia.org/wiki/Argentine_economic_crisis_%281999%E2%80%932002%29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
todor_ted
преди 13 години
Наскоро ми препоръчаха да гледам един филм - Inside Job (има го в замунда), направо не ми се вярваше как са позволили да излезе такава критика към финансовите институции и пазари в Америка. Говори се много и за финансовото лоби в правителството на САЩ. В този филм могат да се видят много от лицата на финансовата криза и кой я е предизвикал. А това че финладците не вярват на спасителните планове е съвсем нормална реакция на едни здравомислещи и прагматични хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 13 години
+1 Скоро няма да са сами .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
all_trader2
преди 13 години
абсолютно верно - браво на финландците . тези спасителни планове не са за спасяване на държавите а на европейските банкери . ако Европа продължава да слугува на банкерите ще се разпадне . какво ще стане ако фалира една държава ? - НИЩО ,освен че няколко банки ще загубят няколко милиарда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още