IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P смъкна кредитния рейтинг на Ирландия

Новината се приема оптимистично от анализаторите, тъй като се е очаквала по-сериозна редукция

17:09 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P смъкна кредитния рейтинг на Ирландия

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's реши да понижи рейтинга на ирландските правителствени облигации с една степен. Така новата оценка вече е ВВВ+, след като до днес бе А-. Нивото на рейтинга съвпада с това на страни като Тайланд и Бахамите, пише Irish Times.

Към момента рейтингът на Ирландия е с три степени над границата, под която кредитният рейтинг не се счита за инвестиционен.

Позитивната новина е, че перспективата пред страната е определена като „стабилна“, което означава, че вероятно скоро няма да има преразглеждане на рейтинга в негативна посока.

Според анализатори, цитирани от медията, днешното решение е изключително благоприятно за облигационерите, тъй като прогнозите са били за по-сериозно орязване на рейтинга на страната.

Сред причините за днешното решение са опасенията, че притежателите на облигации могат да бъдат принудени да понесат по-големи загуби според новите правила на спасителния механизъм на ЕС, който ще заработи през 2013 г.

От агенцията обаче посочват, че новините от вчерашните стрес тестове повишават доверието към страната, тъй като са дали сигнал за стабилност на финансовата система.

През февруари S&P понижи рейтинг на Ирландия от А на А-.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още