IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия: Банките ни се нуждаят от още 24 млрд. евро, за да оцелеят

Правителството е все по-близо до практическа национализация на всички основни банки в страната

19:39 | 31.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ирландия: Банките ни се нуждаят от още 24 млрд. евро, за да оцелеят

Водещите ирландски банки ще имат нужда от свеж капитал в размер на 24 млрд. евро през идните месеци, за да съумеят да се справят с евентуални шокове на финансовите пазари. Това обявиха от централната банка на Ирландия при разкриването на резултатите от поредните стрес тестове на системата, пише АР.

Тестовете са засегнали четири водещи банки, като изискването за това е заложено в условията за отпускането на международна финансова помощ на страната. Хипотезите в теста са, че цените на жилищата ще продължат да падат и че ще се стигне до още по-голямо количество просрочени ипотеки.

Резултатите от теста показват, че Allied Irish Bank се нуждае от 13,3 млрд. евро. Заради проблемите досега и държавната помощ, предоставена от правителството, вече 93% от капитала на финансовата институция е собственост на държавата.

Bank of Ireland ще трябва да си осигури 5,2 млрд. евро. За момента ирландското правителство притежава 36% от капитала на банката, като заради нуждата от нова помощ се очаква държавата да придобие мажоритарен пакет от финансовата институция.

EBS Building Society ще се нуждае от 1,5 млрд. евро. Финансовата институция вече е напълно национализирана от държавата.

Irish Life & Permanent трябва да си осигури 4 млрд. евро. За момента това бе единственият водещ кредитор в Ирландия, в който държавата нямаше дял. Именно поради опасенията за национализация акциите на банката се срутиха с над 50% във вторник, а вчера бяха спряни от търговия.

Необходимите на въпросните банки 24 млрд. евро ще бъдат осигурени от спасителния фонд от 67,5 млрд. евро, договорен между Ирландия, Европейския съюз и Международния валутен фонд. 35 млрд. евро от въпросната сума е предназначена именно за подпомагане на финансовия сектор.

От 2009 година до момента спасяването на финансовия сектор е струвало на Ирландия 70 млрд. евро. Това се равнява на 15 500 евро за всеки мъж, жена или дете в страната, пише АР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"15 500 евро за всеки мъж, жена или дете в страната"-----------------------------------Ами така е то: Кредитът - модерното робство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още