IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на испанската икономика се е забавил до 0,2% през второто тримесечие

Цените на имотите на Иберийския полуостров продължават да вървят надолу, показват данни на централната банка на страната

15:01 | 05.08.11 г.
Ръстът на испанската икономика се е забавил до 0,2% през второто тримесечие

Икономическият растеж на Испания се е забавил през второто тримесечие на годината. В периода април – юни 2011 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,2% спрямо първите три месеца на годината, когато бе отчетен ръст от 0,3 на сто, пише Bloomberg, като цитира експресните данни на централната банка на страната.

Предварителните данни на националния статистически институт за икономиката на Испания през второто тримесечие ще бъдат оповестени на 16 август т. г. Окончателната статистика ще бъде готова в края на август.

През юни индустриалното производство на страната е регистрирало спад, сочат данни на испанския статистически институт. Продукцията на фабриките, мините и рафинериите е намаляла с 2% на годишна база, показват данните.

Цените на имотите в Испания паднаха рязко през второто тримесечие на икономиката спрямо първото, показват още данните на централната банка. Спадът възлиза на общо 22% спрямо края на 2007 г., когато секна бумът в имотния сектор.

Испанското правителство разчита на износа за раздвижване на икономиката, докато тече процесът по приемането на най-жестоките бюджетни съкращения от три десетилетия насам, отбелязва агенцията. Властите в Мадрид са си поставили за цел да намалят бюджетния дефицит до 6 на сто до края на годината. В края на 2010 г. дупката в хазната беше 9,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още