IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ABN AMRO съкращава 2 350 служители главно в поддръжката

Съкращенията ще бъдат извършени през следващите 4 години с цел увеличаване на ефективността на дейността и продажбата на банката

11:38 | 26.08.11 г.
ABN AMRO съкращава 2 350 служители главно в поддръжката

Холандската държавна банка ABN AMRO обяви, че ще съкрати 2 350 служители през следващите 4 години, повечето от които ще бъдат от поддръжката като например специалисти по информационни технологии, както и в банкирането на дребно и частното банкиране в опит да спести разходи, съобщи Ройтерс.

През последните 2 месеца няколко европейски банки, сред които швейцарската UBS и холандската Rabobank, обявиха планове за съкращения с цел намаляване на разходите.

Холандия планира да продаде ABN AMRO след 2014 г., като предпочитаният вариант е чрез борсата, а подобрената ефективност би направила банката по-привлекателна за потенциалните купувачи.

В исторически план банката има относително високо съотношение на разходи към приходи в сравнение с останалите банки.

Правителството на страната национализира холандските операции на ABN AMRO и Fortis срещу 16,8 млрд. евро, когато холандско-белгийската група Fortis изгуби доверието на потребителите в разгара на кредитната криза през 2008 г.

В съобщение на банката се посочва, че иска да подобри обслужването на потребителите чрез предлагането на нови продукти като мобилно банкиране и да намали вътрешната бюрокрация, което ще се отрази в съкращаване на служители.

Оттам очакват 1 500 излишни работни места и 850 поста да бъдат закрити чрез естествено отпадане, което ще изисква обезпечаване на преструктурирането от 200 млн. евро преди облагането с данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още