IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отпусна седмия и последен транш от заема си за Исландия

Изплащането на заема закъсня заради спор между Исландия и Великобритания и Холандия относно изплащането на обезщетения на клиенти на фалиралата исландска банка Icesave

09:48 | 27.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ отпусна седмия и последен транш от заема си за Исландия

Международният валутен фонд деблокира последния транш от заема си за Исландия, съобщава Франс прес.

Това е седмият пореден транш, възлизащ на около 312 милиона евро.

С този последен транш МВФ е отпуснала на Исландия общо 1,56 милиарда евро заеми. Тази финансова помощ позволи на Исландия да избегне икономическия крах след срива на банковия й сектор.

Изплащането на заема закъсня заради спор между Исландия и Великобритания и Холандия относно изплащането на обезщетения на британските и холандските клиенти на фалиралата исландска банка Icesave.

В замяна на помощта от МВФ исландските власти трябваше да приложат програма за реформи, целяща да оздрави финансовата система на страната. Програмата се прилага под контрола на МВФ, който ще приключи на 31 август.

Великобритания и Холандия отпуснаха общо 3,9 млрд. евро, за да компенсират около 340 хил. свои поданици, засегнати от колапса на Icesave, холандският и британският клон на исландската банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още