IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Турция и Украйна са най-застрашени при повторна финансова криза

Турция е акумулирала сериозни външни дисбаланси, докато програмата на МВФ в Украйна е пред провал, посочват икономисти на банката

17:45 | 26.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: QuartierLatin1968 , лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: QuartierLatin1968 , лиценз: CreativeCommons

Турция и Украйна са по-уязвими при евентуално повторение на финансовата криза от 2008 г., отколкото останалите страни от Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка (CEEMEA), се казва в изследване на Goldman Sachs Group Inc., цитирано от Bloomberg.

Турция е „акумулирала сериозни външни дисбаланси“, докато програмата на Международния валутен фонд (МВФ) в Украйна е пред провал, посочват икономисти на банката. Русия също ще бъде засегната, въпреки че „по-устойчивата банкова система в страната и значителната гъвкавост на рублата ще ограничат негативните ефекти“, допълват те.

„В случай на повторение на кризата, според нашия анализ съществуват рискове за финансирането на редица страни от CEEMEA“, посочват икономистите на Goldman. “Стрес тестовете показват, че Турция и Украйна ще се окажат сравнително по-уязвими в случай на ново финансово сътресение“.

Дефицитът по текущата сметка на Турция, който за 12-те месеца до края на юни се разшири до рекордните 72,5 млрд. долара, или 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, доведе до обезценяване на турската лира. От началото на годината лирата е изгубила 13% от стойността си – най-силният спад сред 20-те валути на развиващи се страни, които Bloomberg следи.

Междувременно МВФ е отложил за октомври планирано за следващата седмица посещение в Украйна. Фондът настоява за провеждане на пенсионна реформа и нови мерки за овладяване на бюджетния дефицит.

В случай на външен финансов стрес балансирането на дефицита по текущата сметка на Турция „ще трябва да е доста по-рязко и ще доведе до значително забавяне на темпа на икономическия растеж, допълнително поевтиняване на лирата и стопяване на валутните резерви на страната“, посочват от Goldman.

От началото на годината водещият индекс на Истанбулската фондова борса ISE National 100 се е понижил с 19%.

От януари Ukrainian Equities Index в Киев, един от най-слабо представящите се индекси наред с индексите в Кипър, Египет и Гърция, се е понижил с 33%. От началото на годината руският Micex е изгубил 14%.

В Будапеща 5-годишните суапове за защита от фалит, които измерват цената за застраховане на унгарския дълг, поскъпнаха до най-високото си ниво от април 2009 г. Според анализаторите една от причините за това са противоречията на унгарското правителство с МВФ.

Прогнозата на Goldman за пазари като Израел, Казахстан и Южна Африка е по-оптимистична.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още