IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция засилва контрола над късите продажби след забраната им в Гърция

Местните регулаторни органи разследват търгуващи на късо брокери по подозрение, че са манипулирали търговията по време на последния борсов спад

11:54 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Турция засилва контрола над късите продажби след забраната им в Гърция

Турция засилва контрола над късите продажби, присъединявайки се към все по-големия брой страни от Гърция до Южна Корея и Италия, които не искат да позволят подобни "мечи" залози да задълбочават спада на фондовите им пазари, на фона на най-сериозния глобален срив от 2008 г., пише Bloomberg.

Турските регулаторни органи разследват търгуващи на късо брокери по подозрение, че са манипулирали борсовата търговия по време на последния спад от началото на месеца, при който ISE National 100 в Истанбул изгуби 19%, заяви Хюсеин Еркан, председател на Истанбулската фондова борса в сряда, малко след като Южна Корея въведе тримесечна забрана на късите продажби. На 9 август Гърция въведе двумесечна забрана, докато през юли Италия въведе допълнителни правилата за прозрачност при този вид сделки.

„Късите продажби на Истанбулската фондова борса трябва да се извършват в съответствие с регулациите“, казва Еркан. Решение за забрана на късите продажби в Турция все още не е взето.

Продажби на късо, които представляват залог, че цената на финансов актив ще се понижи, обикновено има в ситуация, когато дилър взима акции на заем и ги продава, като се надява, че по-късно ще ги изкупи на по-ниска цена и ще спечели от разликата в цените при продажбата и покупката.

Въпреки че южнокорейският Kospi Index се повиши с 0,3%, след като забраната беше въведена вчера, ограниченията на късите продажби едва ли ще се окажат дългосрочен стимул за пазарите при условие, че инвеститорите се опитват да се отърват от позициите си, казва Уил Дъф Гордън, анализатор на Data Explorers в Лондон.

През март 2009 г. глобалните пазари се сринаха до 6 годишно дъно, въпреки че 17 страни забраниха или ограничиха късите продажби през втората половина на 2008 г.

Турският ISE 100 се понижи с 5% до 50 308 в сряда - най-ниската стойност на индекса от февруари 2010 г.

„Последният път забраната на късите продажби не спря свободното падане на пазарите“, казва Дъф Гордън. „Не може да спрете инвеститорите да продават акциите си или да се паникьосват. Подобна забрана засяга само една група трейдъри, които всъщност може и да не са били най-активните в последните дни“.

От 7 трлн. долара в акции, които се предлагат назаем глобално, реално са заети акции за около 700 млрд., сочат данни на Data Explorers. Дъф Гордън подчертава, че преди началото на сегашния спад количеството заети акции всъщност е било с едва 7% по-високо от историческото си дъно.

Капитализацията на световния фондов пазар е паднала до около 48 трлн. долара от 54 трлн. долара в края на юли поради спекулациите, че глобалната икономическа експанзия е на път да замре. През изминалата седмица индексът MSCI All-Country World проследяващ акциите на развитите и развиващите се страни се е понижил с 8,6% - най-значителният спад от ноември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още