IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира поевтиня на фона на рекорден дефицит по текущата сметка

Съществува 86% шанс лирата да поевтинее до 1,75 лири за долар до края на годината, сочат изчисления на Bloomberg

07:33 | 04.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Турската лира поевтиня на фона на рекорден дефицит по текущата сметка

Най-слабо представящата се валута от началото на годината - турската лира, може да продължи да се обезценява, тъй като рекордният дефицит по текущата сметка на страната и повишаващата се инфлация подкопават усилията на Турската централна банка от последната седмица да овладее този процес, пише Bloomberg, позовавайки се на цените на валутните опции.

Шефът на централната банка в Анкара Ердем Баши, който насърчаваше слабата лира в опит да понижи дефицита по текущата сметка, миналата седмица се опита да се противопостави на по-нататъшното обезценяване на валутата, след като лирата потъна до двугодишно дъно от 1,73 лири за долар. Централната банка отмени аукциони за купуване на долари и върна 590 млн. долара на банките чрез понижаване на капиталовите изисквания.

„Инвеститорите вероятно ще пробват да обезценят лирата допълнително“, каза Луис Коста, стратег на Citigroup Inc. в Лондон. „Централната банка определено ще бъде изкушена отново да се намеси вербално или де факто. Въпросът е какъв е прагът на болка на централната банка?“

Съществува 86% шанс лирата да поевтинее до 1,75 лири за долар до края на годината, сочи изчисление на Bloomberg, базирано на цените на валутните опции. Брокерите плащат премия от 3,4% в повече за едномесечни договори, гарантиращи им правото да продават турската лира вместо да я купуват. Този процент преди месец е бил 2,3%.

От началото на годината лирата е най-слабо представящата се валута сред 31 основни валути, следени от Bloomberg. Централната банка задържа лихвените проценти на рекордно ниски нива, за да прогони спекулантите и да понижи дефицита по текущата сметка.

Търговският дефицит на Турция през юни достигна 10,2 млрд. долара, допринасяйки за дефицит по текущата сметка, за който Международният валутен фонд прогнозира, че до края на годината ще достигне 10,5% от брутния вътрешен продукт на страната. На 28 юли Баши заяви, че до декември дефицитът по текущата сметка ще бъде понижен.

Инфлацията в Турция се ускори до 6,3% през юли от 6,2% месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още