IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция понижи основния лихвен процент до 5,75%

Действията се предприемат с цел предпазване на турската икономика от проблемите в световната икономика и европейската дългова криза, както и в защита на лирата

15:10 | 04.08.11 г.
Турция понижи основния лихвен процент до 5,75%

Турската централна банка неочаквано свали основния си лихвен процент до рекордно ниско ниво, за да предпази икономиката от въздействието на европейската дългова криза и забавения икономически ръст на САЩ, съобщи Bloomberg.

Банката понижи лихвата по едноседмичните репо сделки с половин процентен пункт до 5,75 процента след извънредна среща на комисията за монетарна политика.

Освен това тя повиши лихвата по овърнайт депозитите до 5% от 1,5%, като този ход се очаква да подкрепи лирата.

Намаляването на основния лихвен процент до най-ниското му ниво, откакто Турция си постави за цел борбата с инфлацията през 2002 г., се прави за „понижаване на риска, че нарастващите проблеми в световната икономика ще докарат стагнация на вътрешната икономическа активност“, се посочва в съобщение на банката.

Управителят й Ердем Баши предупреди на 28 юли, че може да отхлаби политиката, ако проблемът с националните дългове в Европа застрашат турския икономически растеж.

През първото тримесечие турската икономика нарасна с 11% и банката търси аргументи, за да докаже, че след това ръстът се е забавил.

След решението турската лира поевтиня, доближавайки се до 2-годишно дъно и се търгуваше на нива от 1,7253 лири за долар, а основният турски индекс ISE-100 загуби 1,3%.

„Те си играят с огъня и ние със сигурност сме объркани от намаляването на лихвените проценти“, заяви Антеро Атила, анализатор на развиващите се пазари в Danske Bank A/S в Копенхаген. „Очертахме нивата от 1,85-1,90 лири за долар като рискова територия и с днешните действия пътят натам бе отворен доста по-бързо, отколкото някога сме си представяли“, добави той.

Турската централна банка увеличи лихвения процент по еднодневните кредити от 1,5%, за да направи лирата по-привлекателна за предпазливите търговци, които вземат назаем чужда валута, за да я инвестират във високодоходни активи.

Тя обяви и планове за продажба на долари на пазара, ако това се наложи.

„Изглежда те са много загрижени за световния растеж и притесняващите се за европейските дългове и предприемат изпреварващ подход“, заяви Тевфик Аксой, старши икономист за региона в лондонския филиал на Morgan Stanley & Co. „Може да се обсъжда дали нивата на основния лихвен процент са съизмерими с целите за инфлацията и/или ограничават дефицита по текущата сметка“, добави той.

Инфлацията през юли в Турция нарасна до 6,3% от 6,2%, съобщиха вчера от националната статистическа агенция на страната.

През последните 2 седмици Баши предприе на два пъти действия в подкрепа на лирата. На 25 юли банката спря аукцион за купуване на долари и върна на банките 590 млн. долара чрез намаляване на изискванията за резерви. На 28 юли той заяви, че разполага със средства да предотврати по-нататъшно отслабване на лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още