fallback

ЕС ще гони своенравни страни от Шенген

Новите правила ще включват опция за изключване на страни от Шенгенското споразумение – мярка, получила популярност сред дипломатите в Брюксел като „гръцката клауза“

11:52 | 13.09.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

Според дипломати мярката цели да накара Гърция да затегне контрола по границите си. Снимка: Ройтерс

В петък Европейският съюз (ЕС) ще предложи механизъм за изключването на страни от Шенгенското споразумение - стъпка, която според дипломати има за цел да окаже натиск върху Гърция да затегне контрола по границите си, съобщава Financial Times.

Гърция - страната, станала причина за дълговата криза в Европа, от десетилетие е най-слабото звено в общоевропейската система за граничен контрол. Атина има проблеми със сигурността на източната си граница с Турция, както и с достъпа до островите по средиземноморското си крайбрежие.

След подписването на Шенгенското споразумение през 1995 г., което позволява свободно движение на хора и стоки в повечето страни от ЕС, пътуването без паспорт е приемано за един от ключовите елементи на европейската интеграция.

Въпреки това повечето наблюдатели очакват, че новите правила, които ще бъдат представени в петък, ще включват опция, позволяваща временното изключване на дадена страна от Шенгенското споразумение – мярка, получила популярност сред дипломатите в Брюксел като „гръцката клауза“. 

„Всяко предложение, предвиждащо изгонването на страни, определено ще е насочено срещу Гърция, която е проблем за Шенгенската зона още от присъединяването си през 2000 г.“, казва Хуго Бради от базирания в Брюксел Център за европейски реформи (CER).

От около 104 хил. имигранти, които са влезли нелегално в ЕС през 2010 г., почти 88 хил. са преминали гръцката граница. Дори с наплива на емигранти, пристигащи в Малта и Италия от Либия и Тунис през последните месеци, Гърция вероятно ще остане най-популярната дестинация за нелегален трафик и през 2011 г.

В предложенията на Комисията се посочва, че опцията за изключване от Шенген е просто превантивна мярка и ще бъде използвана само в краен случай.

Много официални лица са на мнение обаче, че случаят с Гърция е точно такъв. Само от началото на годината повече от 26 хил. нелегални имигранти са влезли в Съюза през гръцката граница с Турция, сочат данни на Frontex – европейската гранична агенция. Проблемите остават въпреки многобройните мисии на агенцията за оптимизиране на граничния контрол в страната, както и факта, че 7-годишният бюджет на ЕС до 2013 г. предвижда 350 млн. евро за сигурността на гръцката граница.

Според някои европейски политици, за да бъде спасен интегритетът на Шенгенската зона, моментът някои своенравни страни да бъдат поставени под карантина е настъпил.

„Необходимо е страните членки на Шенген да изпълняват задълженията си“, казва Тобияс Билстрьом, шведският министър по имиграционните въпроси. „Подобна мярка (страна да бъде изгонена от Шенген) е крайна, но в никакъв случай не може да бъде изключена.“

Гърция не се слави и с добро отношение към имигрантите. Едва 1% от подалите молби за убежище в Гърция биват приемани в страната. За сравнение, в Швеция този процент достига 70%.

Атина обеща да подобри граничния си контрол, но на фона на безпрецедентната дългова криза остава съмнително, че нелегалната имиграция ще попадне във фокуса на основните приоритети на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още