IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще гони своенравни страни от Шенген

Новите правила ще включват опция за изключване на страни от Шенгенското споразумение – мярка, получила популярност сред дипломатите в Брюксел като „гръцката клауза“

11:52 | 13.09.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според дипломати мярката цели да накара Гърция да затегне контрола по границите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според дипломати мярката цели да накара Гърция да затегне контрола по границите си. Снимка: Ройтерс

В петък Европейският съюз (ЕС) ще предложи механизъм за изключването на страни от Шенгенското споразумение - стъпка, която според дипломати има за цел да окаже натиск върху Гърция да затегне контрола по границите си, съобщава Financial Times.

Гърция - страната, станала причина за дълговата криза в Европа, от десетилетие е най-слабото звено в общоевропейската система за граничен контрол. Атина има проблеми със сигурността на източната си граница с Турция, както и с достъпа до островите по средиземноморското си крайбрежие.

След подписването на Шенгенското споразумение през 1995 г., което позволява свободно движение на хора и стоки в повечето страни от ЕС, пътуването без паспорт е приемано за един от ключовите елементи на европейската интеграция.

Въпреки това повечето наблюдатели очакват, че новите правила, които ще бъдат представени в петък, ще включват опция, позволяваща временното изключване на дадена страна от Шенгенското споразумение – мярка, получила популярност сред дипломатите в Брюксел като „гръцката клауза“. 

„Всяко предложение, предвиждащо изгонването на страни, определено ще е насочено срещу Гърция, която е проблем за Шенгенската зона още от присъединяването си през 2000 г.“, казва Хуго Бради от базирания в Брюксел Център за европейски реформи (CER).

От около 104 хил. имигранти, които са влезли нелегално в ЕС през 2010 г., почти 88 хил. са преминали гръцката граница. Дори с наплива на емигранти, пристигащи в Малта и Италия от Либия и Тунис през последните месеци, Гърция вероятно ще остане най-популярната дестинация за нелегален трафик и през 2011 г.

В предложенията на Комисията се посочва, че опцията за изключване от Шенген е просто превантивна мярка и ще бъде използвана само в краен случай.

Много официални лица са на мнение обаче, че случаят с Гърция е точно такъв. Само от началото на годината повече от 26 хил. нелегални имигранти са влезли в Съюза през гръцката граница с Турция, сочат данни на Frontex – европейската гранична агенция. Проблемите остават въпреки многобройните мисии на агенцията за оптимизиране на граничния контрол в страната, както и факта, че 7-годишният бюджет на ЕС до 2013 г. предвижда 350 млн. евро за сигурността на гръцката граница.

Според някои европейски политици, за да бъде спасен интегритетът на Шенгенската зона, моментът някои своенравни страни да бъдат поставени под карантина е настъпил.

„Необходимо е страните членки на Шенген да изпълняват задълженията си“, казва Тобияс Билстрьом, шведският министър по имиграционните въпроси. „Подобна мярка (страна да бъде изгонена от Шенген) е крайна, но в никакъв случай не може да бъде изключена.“

Гърция не се слави и с добро отношение към имигрантите. Едва 1% от подалите молби за убежище в Гърция биват приемани в страната. За сравнение, в Швеция този процент достига 70%.

Атина обеща да подобри граничния си контрол, но на фона на безпрецедентната дългова криза остава съмнително, че нелегалната имиграция ще попадне във фокуса на основните приоритети на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Не те са нависоко, ами ние сме на ниско. Искам да "падна лошо" от ниско на високо, па нека ми се смеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Прочее, къде зяпаше Европа през цялото това време и защо не им стегна по-рано гема, ами сега, изведнъж, ги нарича единствено тях виновни за дълговата криза? да не са задължавали към мен? А който дава пари необезпечено, той не е ли виновен? Нека изгърмят и банките, които са им давали при лихва, с пъти по-ниска, отколкото дават на нас. Аман от тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
my-SHOP
преди 12 години
А бе то маслините няма да спрат да растат, ама ще си ги берат ТЕ!! И няма да вземат 1200 евро заплата, а 200 евро ;). От високо се пада най-лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Не се радвам на гръцките проблеми, обаче, ако са сгазили лука, трябва да си платят гяволъка. Иначе, остават с впечатлението, че все ще им се разминава и, съответно, няма да се оправят, ами и нас на дъното може да повлекат.Фалит му е майката. Организиран, неорганизиран-все тая. Ама да видят къде зимуват раците. Само от полза ще им е горчивият хап.И на БАМ-ките тоже. Аман от тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
абе нали уж имало клаузи според които трябвало всички страни членки трябвало да поддържат опредлена задлъжнялост. Гърците определено не се справят. Спокойно могат да ги заплашат и с изгонване от ЕС. И пак няма да им пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Обсъждат мярка за изваждане от Шенген, а не от еврозоната. Това са две много различни неща, едното е споразумение за свободно преминаване на хора, а другото е система за единна валутна единица. Дали гърците ще пътуват по ЕС с лична карта или без, тях и нас ни боли фара. Относно дълговете, това засяга всички ни. Те гърците няма да загинат, ще им напечатат пари, но ще се вдигнат всички цени в Европа, включително и при нас. От тук следва въпроса, на нас ще ни вдигнат ли заплатите? Съмнявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Именно ,Ама и на тях толкова им пука за Гърция ,ако им пукаше щяха да я награбят много по-рано проблемите не са отднес ,въпросът е да се спасят Бамките които ,нито лихви нито главници ще видят ,а и както са навързани нещата ,ще се получи" ефектът на доминото" и ще лъснат още г*зове и то по-големи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Пука им на тях :)Те раздадоха взетите на заем пари на гражданите си. Тоз който им ги е дал да пие студена вода и да ги вади от дет си иска :DНито слънцето ще спре да изгрява, нито маслините ще спрат да растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Lazy
преди 12 години
Затова човек не трябва да се надува а да си знае мястото. В началото на века, един грък беше питал шефа ми, вярно ли е че в България може да получиш всичко срещу бонбонки дъвки и цигари. Големите отворковци. Сега... ние може да сме последната страна приета в ЕС, но както вървят нещата, те ще са първата, изгонена от там (щото ако ги извадят от еврозоната и от Шенген, ще си дойдат на мястото до нас с румънците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още