fallback

Сорос: Без радикални мерки европейската дългова криза рискува Голяма депресия

Немското общество все още мисли, че има избор дали да продължи да подкрепя еврото или да го изостави, което е грешка, смята инвеститорът

11:00 | 15.09.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос предупреди, че европейската дългова криза заплашва да отприщи нова Голяма депресия, освен ако лидерите на еврозоната не предприемат радикални мерки, включително и общ фискален съюз, съобщава Ройтерс.

Според него политиците трябва да са подготвени за вероятността от фалит на Гърция, Португалия, и може би Ирландия, и за излизането им от еврозоната.

Изглежда, че властите изчерпаха всички възможности за отлагане решаването на проблема, казва Сорос.

Дори да бъде избегнат финансов колапс, едно нещо е сигурно: натискът за намаляване на дефицитите ще тласне еврозоната към продължителна рецесия, което ще има неизброими политически последствия, посочва инвеститорът.

Джордж Сорос препоръчва на политиците от еврозоната следните четири смели стъпки, като признава, че „всичко това ще струва пари“ : - банковите депозити трябва да бъдат защитени, за да се избегне банкова паника в засегнатите от кризата държави; - някои банки в страните, които са заплашени от фалит трябва да бъдат спасени, за да поддържат местните икономики; - европейската банкова система трябва да се рекапитализира и да бъде поставена под общоевропейски надзор; - правителствените облигации на другите задлъжнели страни трябва също да бъдат защитени.

„Няма алтернатива на конструирането на липсващия елемент – Европейско финансово министерство с правомощия да облага с данъци и следователно да може да заема средства“, убеден е 81-годишният хедж фонд мениджър.

Сорос признава, че такава стъпка ще наложи нов договор за Европейския съюз и ще бъде много оспорвана, особено в Германия, където има силна опозиция спрямо поемането на дълговете на разгулните страни от Южна Европа.

Немското общество все още мисли, че има избор дали да продължи да подкрепя еврото или да го изостави, което е грешка, смята инвеститорът.

„Активите и задълженията във финансовата система на еврозоната са толкова взаимообвързани на базата на общата валута, че премахването на еврото би причинило разпад, който властите не са в състояние да овладеят“, казва Джордж Сорос.

„Колкото повече време отнеме на Германия да осъзнае това, толкова по-висока ще е цената, която тя и останалият свят ще се наложи да платят“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още