IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отпуска на Сърбия предпазен заем от 1,1 млрд. евро

Заемът трябва да подсигури сръбската икономика срещу външни удари, да укрепи бюджетната отговорност и да подобри бизнесклимата

09:36 | 01.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ отпуска на Сърбия предпазен заем от 1,1 млрд. евро

Международният валутен фонд (МВФ) обяви вчера, че ще отпусне на Сърбия предпазен заем от 1,1 млрд. евро, който се очаква да укрепи икономическата стабилност на страната и да насърчи правителството да извърши препоръчаните от институцията реформи, предаде Франс прес.

В комюнике МВФ уточни, че управителния му съвет е одобрил отпускането на заема, договорен с Белград през август. Сърбия обаче не смята да използва тази сума.

Заемът трябва да подсигури сръбската икономика срещу външни удари, да укрепи бюджетната отговорност и да подобри бизнесклимата, за да насърчи създаването на работни места, посочи заместник-генералният директор на фонда Немат Шафик, цитирана в комюникето.

Бюджетната дисциплина е в ядрото на икономическата програма, очертаната за 18-месечен период. Между януари 2009 и април 2011 г. Сърбия получи заем на стойност 1,5 млрд. евро, в замяна на който се ангажира с политика на драстично съкращаване на бюджетния дефицит.

МВФ изрази съжаление, че след изтичането на срока на заема, бюджетната дисциплина е отслабнала. В краткия промеждутък от едната до другата програма парламентът прие популистки закон за бюджетна децентрализация, който прехвърли 1,25% от брутния вътрешен продукт от данъчните приходи към местните власти, без да им бъдат наложени пропорционални отговорности по отношение на разходите, отбеляза фондът.

Институцията призова правителството да ускори реформите, цитирайки преструктурирането или продажбата на държавни предприятия, повишаването на гъвкавостта на пазара на труда и по-голямото зачитане на правото на собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още