fallback

ЕС намекна, че кредиторите на Гърция може да отпишат половината от дълговете й

Седем страни, сред които и Германия, са поискали 50% преструктуриране на гръцкия дълг спрямо предвижданите 21%, разкрива Bloomberg

16:23 | 04.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Европейските правителства намекнаха, че инвеститорите в гръцки облигации ще трябва да понесат по-големи загуби, подсилвайки опасенията, че вторият спасителен план за страната може и да се провали, пише Bloomberg.

Финансовите министри на страните от еврозоната обсъждат промяна на договорения през юли втори финансов пакет за Гърция на стойност 159 млрд. евро, който предвиждаше 50 млрд. евро участие на частния сектор чрез „доброволна“ подмяна на акции, която според анализаторите би означавала преструктуриране на гръцкия дълг с 21%.

„Колкото до участието на частния сектор, трябва да вземем под внимание, че от решението, което взехме на 21 юли, настъпиха известни промени“, заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер по-рано днес, след срещата на финансовите министри в Люксембург. „Това, което обсъждаме, са технически детайли“.

Наред с плановете за разширяване на спасителния фонд за еврозоната, който за момента е в размер на 440 млрд. евро, преразглеждането на пакета за Гърция е следствие от нарастващите опасения за неспособността на Европа да овладее дълговата криза, продължаваща вече 18-ти месец. Проблемите в Европа допринесоха за понижаването на глобалните индекси през последното тримесечие – най-големият спад след първоначалния колапс на фондовите пазари, последвал фалита на Lehman Brothers през 2008 г.  Европейските индекси се понижиха за трети пореден ден, като инвеститорите продължават да избягват облигациите на по-рисковите страни поради страховете, че кризата излиза извън контрол. От август еврото е поевтиняло с 8% до 1,3169 долара тази сутрин.

Единната европейска валута се понижи до най-ниските си нива спрямо японската йена за последните 10 години и това изостри японските критики за управлението на кризата. Пред репортери в Токио японският финансов министър Юн Азуми призова за „по-прозрачна“ спасителна стратегия, която би позволила „овладяването на прекомерната сила на йената и слабостта на еврото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още