IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП прие втора резолюция "за" влизането на България и Румъния в Шенген

Двете страни са "изпълнили всички критерии" за присъединяване, настояват евродепутатите

14:15 | 13.10.11 г. 6
<p>
	Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек (на преден план). <em>Снимка: Европейски парламент</em></p>

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек (на преден план). Снимка: Европейски парламент

Европейският парламент утвърди на днешната си сесия в Брюксел с голямо мнозинство втора резолюция в подкрепа на присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Държавите членки не трябва да дават превес на националния популизъм и трябва да вземат решение относно разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния единствено въз основа на съществуващите критерии, се казва в резолюцията.

Депутатите призовават Европейския съвет да вземе необходимите мерки, за да даде възможност на Румъния и България да се присъединят към Шенген.

България и Румъния са "изпълнили всички критерии" за присъединяване, настояват депутатите. Според текста на резолюцията двете страни "изцяло са приложили достиженията на правото от Шенген", което е единственото предварително условие за тяхното присъединяване към Шенгенското пространство.

Европейският парламент отбелязва "постоянната подкрепа и солидарност, демонстрирани от България и Румъния като надеждни партньори", както и "непрекъснатия им принос за сигурността на границите в тази част на ЕС".

Предложението за въвеждане на допълнителни критерии за присъединяването към зоната на двете страни бе отхвърлено.

Не бе подложено на гласуване предложението, според което "в момента е крайно неподходящо" София и Букурещ да бъдат приети в Шенгенското пространство.

От своя страна председателят на Европейския парламент Йежи Бузек заяви: "България и Румъния заслужават да бъдат в Шенгенското пространство. Те отговарят на всички необходими критерии. Техните граници са сигурни.

Аз призовавам всички държави членки да вземат решение за разширяване на Шенгенското пространство единствено въз основа на достиженията на правото от Шенген и неговите процедури. България и Румъния трябва да могат да разчитат на солидарност и справедливост от страна на техните партньори в ЕС", каза Бузек.

Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
Пълен абсурд са тези решения взимани с консенсус! Кризата на ЕС е точно тук, а не в задлъжнялите държави!Какъв екшън беше само, че 5 милионна Словакия не гласувала за фонда за финансова стабилност! Или сме в една лодка и вървим заедно или ще се борим постоянно със съгласуването на 27 национални политики!На всичкото отгоре преговаряме за вкарване на твърди глави като хърватите и сърбите в ЕС!Истината е, че бюджетни въпроси трябва да се гласуват с 51%, а приемане на нови членки и т.н. със 75%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 13
global_dj
преди 12 години
По-голяма глупост не можа ли да напишеш? Не мислиш ли прекалено песимистично..? А и евентуалният разпад дали няма да се дължи на един друг тип нашумяли проблеми в ЕС, и по-точно дори в Еврозоната? Проблеми, които вече трета година заплашват за нова рецесия, предстоящи частични промени на Лисабонския договор, и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 14
Патилан
преди 12 години
Настроенията срещу Лисабонския договор за ЕС, срещу Шенгенското споразумение (мечтата на Бойко Борисов) и срещу еврото се засилват в Скандинавия, Ирландия, Франция, Австрия , Италия. Подпалвачът на либийската война Никола Саркози е вече предизвестен политически покойник.Така с демократични процедури европейците ще започнат да показват своето нежелание да живеят по правила, създавани от неизбирани от никой политици в Брюкссел и Страсбург, в обща държава, която допуска заплашителна ислямизация и възможности емигрантите да живеят за сметка на коренните жители. Европа стремително се дестабилизира и губи привлекателността си като място за спокоен и щастлив живот. Да бяха се вслушали европейските политици, когато ги подсещахме, че влезе ли България в коалиция или съюз, то изходът е разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Само дето още не е станало. Няма как да бъдат принудени Холандия и Финландия да подпишат пряко. За съжаление техните политици използват случая за да се правят на много принципни пред избирателите си.За съжаление това става защото не се прие конституцията на ЕС. Според нея решенията щяха да се взимат с 75% от държавите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
mirovalkov
преди 12 години
Това трябваше да се очаква, че ше стане. Неможе в ЕС да има двойни стандарти. Едно малко признание за нас Българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още