IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия смекчи позицията си срещу членството на България и Румъния в Шенген

Скандинавската държава вече приема отваряне на въздушните и морските граници, като оставя решението за сухопътните за юли 2012 г.

19:53 | 14.11.11 г. 2
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Финландия намали възраженията си срещу членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, е заявил финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб, цитиран от Ройтерс.

Стуб е казал, че страната му иска компромисен план.

„Това е двупластов подход. Първо ще отворим въздушните и морските граници и по-късно ще вземем решение за сухопътните“, е посочил той.

Според министъра целта е въздушните и морските граници да бъдат отворени през март 2012 г., а въпросът за сухопътните да бъде обсъден през юли.

„Опитваме се да уверим, че Шенгенската система е стегната по вода и се опитваме да се уверим, че проблемите, свързани с международната престъпност, върховенството на закона и антикорупционните мерки се изпълняват“, е подчертал той.

Холандия обаче все още се противопоставя на членството на България и Румъния в Шенген, което трябва да бъде подкрепено от всички членове на Европейския съюз, посочва Ройтерс.

След приемането си в ЕС през 2007 г. Румъния и България не успяха да убедят останалите държави-членки в ефективността на антикорупционните си реформи, особено що се отнася до организираната престъпност, добавя агенцията.

Докато останалите държави-членки са съгласни, че България и Румъния вече са изпълнили изискванията за членство в Шенгенската зона, където трябваше да бъдат приети през тази година, Холандия твърди, че двете балкански държави не са предприели достатъчно мерки за борба с корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Всъщност на някой пука ли му вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
нормално е да се плашат от ***....ама нали сме в геноцид и сме останали малко люде та не би трябвало да се стряскат много от нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още