IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ограничава късите продажби и сделките със суапове срещу неплащане на дълг?

Новият регламент, приет от Европейския парламент, трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС и ще влезе в сила от ноември 2012 г.

09:30 | 16.11.11 г.
ЕС ограничава късите продажби и сделките със суапове срещу неплащане на дълг?

Европейският парламент (ЕП) гласува регламент за ограничаване на късите продажби и търговията на суапове за кредитно неизпълнение (CDS), съобщиха от представителството на институцията в София.

Новият регламент трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз през следващите седмици и евентуално ще влезе в сила през ноември 2012 г.

Ключова за регламента е забрана върху търговията с непокрити суапове за кредитно неизпълнение (закупуване на застрахователни договори без притежание на необходимите облигации). Например закупуването на гръцки суапове за кредитно неизпълнение ще бъде възможно сега само при положение, че купувачът вече притежава гръцки държавни облигации или акции в сектор, който е силно зависим от движението на тези облигации.

Изключение може да се направи само в случай, че компетентен национален орган отмени забраната за срок от 12 месеца, ако счита, че пазарът на страната на държавни дългови инструменти не функционира добре. Дадена е възможност за удължаване на разрешението за търговия с още 6 месеца, но при наличието на определени индикатори за работата на съответния пазар.

Освен това надзорните органи ще бъдат информирани за голямо количество къси позиции, веднага, след като те достигнат 0,5% от емитирания капитал.

Европейският регулатор за ценни книжа и пазари ще контролира необходимостта от временна забрана на късите продажби ще публикува становища относно необходимостта да се преустановят или не рестрикциите.

Регулаторът ще бъде своеобразен арбитър на националните регулаторни органи, които искат да въведат мерки при извънредни ситуации. Също така европейският регулатор ще може да изисква въвеждането на извънредни мерки за пазарите при определени ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още