IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късите продажби и дериватите вече няма да бъдат това, което бяха

Две години след краха на Lehman ЕК разкри дългоочакваните нови правила за регулация

15:24 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Късите продажби и дериватите вече няма да бъдат това, което бяха

Европейската комисия (ЕК) представи дългоочакваните нови, по-строги, правила, с които ще се контролира търговията с финансови деривати и ще бъдат ограничат късите продажби на ценни книжа след 2012 г.

Предложеният регламент идва в отговор на тежките последици върху икономиката от финансовата криза от 2008 г и 2009 г. Той касае извънборсовата търговия с деривативни инструменти и цели да увеличат сигурността и прозрачността на извънборсовия пазар на деривати, пише Financial Times.

Правилата предвиждат извънборсовите деривативни договори да бъдат оповестявани на специализирани органи, каквито са депозитарите, така че информацията да е на разположение на надзорните органи.

Предложенията следват постигнатото през миналата година споразумение между страните от Г-20 да се стандартизират финансовите деривати и търговията с тях да се прехвърли на специално създадени борси или електронни платформи, за да се предотвратят спекулации и финансови кризи.

Предложенията на ЕК са близки по своето естество до финансовата реформа в САЩ. Новите правила ще изискват одобрението на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) и на Европейския парламент, като целта е да влязат в сила от края на 2012 г.

Банките често са едната страна по извънборсовите деривати, които обаче станаха причина за фалита на Lehman Brothers преди точно две години. Той хвърли в смут финансовите пазари, след което надзорните органи решиха, че е необходимо да се въведе по-добър надзор на този огромен пазар за намаляване на риска в рамките на световната финансова система.

„Нито един финансов пазар не може да си позволи да остане територия на Дивия запад повече. Липсата на регулаторна рамка за извънборсовите деривати доведе до финансовата криза и огромните последици от нея“, заявява Мишел Барние, който е комисар за вътрешния пазар и услугите в ЕС.

Той допълва, че правилата ще доведат до повече прозрачност и отговорност на пазарите на деривати, а по този начин ще се знае „кой какво прави и кой какво дължи и на кого“.

Регулациите ще обхващат договори, използвани за управление на финансовия риск и риска от търговия със суровини. Те няма да важат за дериватите, използвани от нефинансови компании, за намаляване на риска.

Нов европейски надзорен орган по пазарите на ценни книжа ще има ключова роля при определянето на това кои деривати трябва да се оповестяват на депозитарите или да се търгуват чрез централизирани контрагенти.

Освен това ЕК представи още и правила за оповестяване на късите продажби и търговията със суапове за защита от фалит. Къси позиции в суапове за защита от фалит на европейските страни няма да могат да се откриват по време на волатилна търговия.

Непокритите къси продажби ще бъдат забранени, защото инвеститорите ще трябва да са заели ценните книги, които продават, или да са ги запазили чрез специално предварително споразумение.

Правилата са в известна степен по-леки от идеите, обсъждани преди време, но все още могат да срещнат съпротива от страна на инвестиционни компании и хедж фондове, които не желаят да разкриват своите позиции в деривати пред финансовите пазари. Техните аргументи са, че това може да създаде объркваща картина и да намали ликвидността на пазара.

Те не се противопоставят на задължителните изисквания за докладване на регулаторните органи, но са недоволни от разкриването на информацията за своите деривативни позиции на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още