IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият финансов ред след колапса на Lehman Brothers

Dow Jones остава с 900 пункта под нивото си отпреди фалита, който накара инвеститорите да изтеглят 203 млрд. долара от фондовите пазари в развития свят

11:58 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новият финансов ред след колапса на Lehman Brothers

Две години след фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers ефектът от финансовата криза може да се види на почти всеки финансов пазар по света, пише Wall Street Journal.

Търсените от инвеститорите надеждни доходи от облигации от всякакъв тип доведе до силно покачване на цените както на американските държавни ценни книжа (ДЦК) - приемани за инвестиционно убежище, така и на рискованите „junk” облигации, въпреки все по-сериозните опасения за „облигационен балон“.

Много фондови борси, повечето от които в САЩ, все още не са успели да възстановят понесените загуби след фалита на Lehman на 15 септември 2008 г. Dow Jones Industrial Average остава повече от 900 пункта под нивото си отпреди кризата.

Акциите на щатските финансови компании, които попаднаха в епицентъра на кризата, остават с почти една трета по-евтини спрямо нивата си отпреди фалита на Lehman. От август 2008 г. инвеститорите по света са изтеглили 203 млрд. долара от фондовите пазари в развития свят, което е 8,5% от всичките 2,4 трлн. долара, вложени в акции на развитите пазари непосредствено преди кризата, разкриват данни на EPFR Global.

Сега обаче инвеститорите гравитират към развиващите се пазари и това не е защото искат да поемат по-големи рискове. Развиващите се икономики с ниски дългови нива и прогнози за силен растеж изглежда са поели ролята на основна движеща сила на световната икономика, намалявайки значимостта на традиционните пазари.

В същото време златото поскъпна с 64%, докато инвеститорите се опитваха да се застраховат срещу нова финансова криза и потенциалния дългосрочен инфлационен ефект от раздутите бюджетни дефицити на страните, наред с почти нулевите основни лихвени проценти, необходими за стимулиране на слабеещите икономики.

Дали поради зашеметяващия обхват на финансовата криза, изгубено десетилетие за инвеститорите в акции или значителната държавна намеса в икономиката и финансовите пазари, инвеститорите които обикновено имат краткотрайна памет, продължават да виждат сянката на Lehman.

„Провалът на Lehman Brothers е все още твърде пресен“, казва Джейсън де Сена Тренер, главен инвестиционен стратег на Strategas Research Partners. „Когато става въпрос за психология на инвеститорите е трудно да надценим значимостта на този фалит“.

Настоящата болест на фондовите пазари контрастира с последствията от други кризи. Две години след краха на пазара от 1987 г. Dow Jones беше с 400 пункта, или 20% по-висок, в сравнение с петъка преди „черния понеделник“ на 1987 г.

През последните две седмици има известни индикации, че инвеститорите започват да загърбват облигациите и предпазливо да пробват отново в акции. От началото на септември Dow спечели 4,5% до 10 462 пункта, след като поредица от по-добри от очакваното икономически данни успокоиха страховете за двойна рецесия. Цената на 10-годишните американски ДЦК пое надолу, а доходността им нарасна до 2,795% от 2,477%.

Инвеститорите обаче са преживявали и лъжливи пазарни възходи. Миналата зима много инвеститори вярваха, че най-лошото е отминало, особено ако става въпрос за риск за финансовата система. Точно тогава обаче се разрази европейската дългова криза, напомняйки недвусмислено за сянката от масивни правителствени дългове, надвиснала над икономиките и банките в Европа и САЩ.

Като резултат много инвеститори приемат сегашното раздвижване на пазарите по-скоро като възможност да поемат глътка въздух. Последните икономически новини, въпреки че не са толкова лоши, колкото се очакваше, също така и не потвърждават устойчив икономически растеж.

„Това, което хората търсят, е сигурност, че най-лошите икономически данни са зад гърба ни“, казва Ерин Брауни, който е брокер на ценни книжа в Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още