fallback

Окупационното движение в Лондон "превзе" сграда на UBS

Докато хиляди семейства бяха изхвърлени от жилищата си, финансовите гиганти разполагат с огромни изоставени имоти, заявява поддръжник на движението

16:13 | 18.11.11 г. 16

Демонстрантите от движението „Окупирай Лондон“ обявиха днес, че са си „възвърнали“ сградата, принадлежаща на швейцарската инвестиционна банка UBS в източната част на Лондон, съобщи CNBC.

Вчера вечерта десетина активисти на движението влязоха в празната сграда в рамките на определяната от тях „световна борба за истинска демокрация“. Демонстрантите обявиха, че по този начин придобиват законно право върху сградата.

„Разбираме положението и, както можете да си представите, предприемаме необходимите мерки“, заяви на свой ред говорител на кредитната институция.

В случая необходимите мерки са законови действия за извеждането на протестиращите, подобни на предприетите от City of London Corporation през миналия месец спрямо лагеруващите до катедралата „Св. Пол“. Най-напред трябва да бъде издадена от съда заповед за извеждане, преди то да бъде осъществено от органите на реда.

Нарушаването на границите на чуждо владение не е криминално престъпление във Великобритания, освен при специални обстоятелства. За да може полицията да обвини някого в подобно деяние, тя трябва да е в състояние да докаже, че окупаторите най-напред са били помолени да напуснат, или са увредили имота, или са използвали заплаха, оскърбително или обидно поведение към наемателите, техните семейства, служителите или агентите им.

Единственият друг начин да се предприемат законови действия за извеждане на демонстрантите от имота е, ако те са се настанили на земята, което отново не е криминално престъпление, така че обикновено води до продължителни съдебни процеси.

Движението пък публикува съобщение в защита на действията си, базирайки се на факта, че сградата, описана от тях като „многомилионен комплекс“, е празна от няколко години.

„Докато 9 000 семейства бяха изхвърлени от домовете си през последните 3 месеца защото не успяха да си платят вноските по ипотеките, основно заради рецесията, предизвикана от банките, UBS и останалите финансови гиганти разполагат с огромни изоставени имоти“, заявява в съобщението поддръжникът на „Окупирай Лондон“ Джак Холбърн.

"Докато банките „възвръщат“ жилищата на семействата, празните банкови имоти трябва да бъдат възвърнати на обществото. Вчера разбрахме, че правителството не успява да донесе полза за обществото от банковите фалити. Ние можем да го направим по-добре. Надяваме се, че това е първата от вълните на „обществено възвръщане“ на имоти, принадлежащи на компании, които срутиха световната икономика“, добави той.

От движението заявиха също, че ще отворят сградата в събота сутринта в рамките на инициативата „Банка с идеи“, която ще организира поредица от събития през деня.

Според Сара Лейлър от „Окупирай Лондон“ инициативата е насочена повече към търговия с идеи, отколкото с пари в брой.

„Ще осигурим също достъп до сградата  на онези, които са загубили своите детски ясли, общински центрове и младежки клубове заради дивашки орязаните разходи от страна на правителството“, добави тя.

От движението настояват, че инициативата не е жилищно настаняване, така че посетителите ще бъдат помолени да не носят спални чували, и добавиха, че наркотиците и алкохолът ще бъдат забранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още