IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите срещу Wall Street обхващат целия свят

Днес протестите обхващат целия свят, започнаха в Азия, ще преминат през Европа и ще приключат в САЩ

11:55 | 15.10.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Токио също се присъедини към протестите срещу финансовия ред. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Токио също се присъедини към протестите срещу финансовия ред. Снимка: Ройтерс

Малко преди планирания световен ден за протести срещу властта на финансовите пазари около 50 демонстранти са били арестувани в САЩ, предава Ройтерс. В Денвър в петък повече от 130 полицаи са прочистили протестен лагер и са задържали 23 участника. В Ню Йорк при сблъсъци с полицейски части са били арестувани 14 американци, други арести е имало и в Сиатъл и Вашингтон.

Властите в САЩ бяха дали срок до четвъртък за разчистването на палатков лагер в парк в центъра на Денвър. След разтурването му организаторите призоваха за продължаване на протестите срещу властта на борсите и „обществената алчност“ още в събота. „Въстанието трябва да продължи“, призовават те.

Продължаващият от средата на септември протест е насочен срещу влиянието на финансовата и икономическата криза върху средната класа и по-бедното население. Участниците се описват като „99%“ - като игра с едва 1% американци, които са обозначават като богати, от които се чувстват подтиснати. 

Движението започна с изразяване на недоволството на американците от финансовия сектор, на който беше оказана безпрецедентна подкрепа с пари на данъкоплатците, въпреки че стана причина за икономически срив и безработица от над 9%.

Целта на протестиращите е да окажат натиск на Wall Streer в момент, когато финансовите институции се опитват да повлияят както на оформянето на новите регулации в сектора, така и на изхода от президентските избори в страната през 2012 г.

От Ню Йорк протестът се простря не само върху редица американски градове, но и сред 80 страни в целия свят. Според интернет сайта 15.october.net днес демонстрации и протестни акции ще има в над 700 града в целия свят.

Една от най-големите акции в Европа ще е във Франкфурт. Там инициаторите искат да осъществят протестен марш и под мотото „Occupy: Frankfurt“ да оставят предупредителни постове пред сградата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Подобни събирания ще има и в Лондон, Амстердам, Виена, Мелбърн и Сидни, на Хаваите, в Осака и в Рио де Жанейро.

Според мнозина анализатори исканията за реална демокрация са всъщност най-силният призив на "Окупирай Уолстрийт". Time цитира източници от движението: "САЩ твърдят постоянно пред целия свят, че са защитници на демокрацията.Но колко американци могат да се похвалят, че са сядали заедно и са взимали решение по колективен, демократичен начин за нещо различно от поръчването на пица и избора на филм?"

Председателят на германската партия на левицата Клаус Ернст нарече в интервю за вестниците от пресгрупата WAZ протестите „въстание на почтените“. „Преживяваме началото на едно демократично движение“, казва той. „От спасителния пакет за еврото нито един грък няма да види и едно евро! В действителност това е един пакет от гаранции за банките. Когато той влезе в действие, хората с нормално заплащане, безработните, пенсионерите и в Германия ще трябва да плащат на тези „кърлежи”, така както това се случва вече в момента в Гърция”, каза по-рано през седмицата Ернст .

Социологът Михаел Хартман твърди, че по отношение на преразпределението на благата и в Германия има поне толкова поводи за протест, колкото и в САЩ. Той обаче остава скептично настроен за това дали протестите ще имат успех. „Елитът може да се впечатли само от масивен политически натиск, какъвто не виждам нито в Европа, нито в САЩ“, казва той.

Вижте снимки от протестите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
Относно" кърелжите" помисли преди да изказвш мнение.... В даденият случай се визират банкерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
защо гърците да са кърлежи?не е ли по правилно ние да бъдем наре4ени овце, стадо пумияри?те са живели добре и пак ше живеят добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Internet
преди 12 години
Ако погледнем иистината в очите - по цял свят от 3-4 години насам е натрупана голяма омраза към САЩ и по-специално към инвестиционните банкери от Уолстрийт. И тази омраза все повече излиза наяве - тя обективно съществува и само глупаците и слепците не я виждат. Просто навлизаме - както през 1934 г и 1981 г., в една голяма социална промяна, която ще измени из корен самия капитализъм и светът върви наистина натам, което не значи че бъдещата икономика и дори общество ще имат някакво сходство с онзи познат нам сталински социализъм, както и с капитализма от времената на Чарлз Дикенс или от рейъгъномиката и татчеризма. Това е, поне според мене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
kircone
преди 12 години
А трябва ли да види? Сякаш добре са си поживели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
GoldBear
преди 12 години
От спасителния пакет за еврото нито един грък няма да види и едно евро! В действителност това е един пакет от гаранции за банките. Когато той влезе в действие, хората с нормално заплащане, безработните, пенсионерите и в Германия ще трябва да плащат на тези кърлежи, така както това се случва вече в момента в Гърция, каза по-рано през седмицата Ернст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Malfurion
преди 12 години
А какво правим ние в България??? Нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
h17
преди 12 години
Марксисизмо-ленинизмът обхваща целия свят :/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още