IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите срещу Уолстрийт привлякоха вниманието на медиите

Целта на протестиращите е да окажат натиск върху Уолстрийт в момент, когато финансовите институции се опитват да повлияят на оформянето на новите регулации в сектора

13:30 | 03.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инцидентът на Бруклинския мост вероятно ще привлече към движението хиляди. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инцидентът на Бруклинския мост вероятно ще привлече към движението хиляди. Снимка: Ройтерс

Протестите срещу Уолстрийт ескалираха, след като задържаните през почивните дни достигнаха 700, превръщайки доскоро маргиналните демонстрации в топ новина за медиите в САЩ, пише Bloomberg.

Протестите, които стартираха преди 16 дни с цел да блокират работата на Уолстрийт за един месец, се разпространиха и в други щатски мегаполиси като Лос Анджелис и Бостън, където в петък бяха арестувани 25 привърженици на движението, след като по информация на полицията те отказали да напуснат сградата на Bank of America Corp.

В събота нюйоркската полиция спря демонстрация на Бруклинския мост, като арестува стотици протестиращи за това, че блокират пътния трафик. Според някои от арестуваните полицията първоначално е подлъгала участниците в протеста, че могат да се движат по пътното платно, след което е извършила арестите.

„Инцидентът на Бруклинския мост вероятно ще привлече към движението хиляди“, казва Т. В. Рийд, професор от Washington State University, автор на „Изкуството на протеста: Култура на активизма от Движението за човешки права до улиците на Сиатъл“.

Движението изразява недоволството на американците от финансовия сектор, на който беше оказана безпрецедентна подкрепа с пари на данъкоплатците, въпреки че стана причина за икономически срив и безработица от над 9%.

Целта на протестиращите е да окажат натиск на Уолстрийт в момент, когато финансовите институции се опитват да повлияят както на оформянето на новите регулации в сектора, така и на изхода от президентските избори в страната през 2012 г.

Протести се проведоха и в Сан Франциско и Филаделфия.

Движението може да помогне за предизборната кампания на президента Барак Обама през 2012 г., казва Г. Тери Мадона от Franklin & Marshall College. Все пак, Уолстрийт едва ли ще измести обществения фокус върху безработицата и икономиката.

„Все пак, освен ако икономиката не направи рязък завой – картината на заетостта не се подобри, потребителското доверие не се възстанови, а хората не повярват, че финансовото им състояние ще се подобри – Уолстрийт няма да се окаже значим фактор в президентската кампания“, допълва Мадона.

Снимки от протестите може да видите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още