fallback

ЕЦБ не успява да стерилизира ликвидността от програмата за изкупуване на активи

Всяка седмица ЕЦБ се опитва да изтегли от банковата система същото количество пари, каквото е създала програмата й за изкупуване на ДЦК

08:41 | 30.11.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

За първи път от 7 месеца Европейската централна банка (ЕЦБ) не успя напълно да неутрализира излишната ликвидност породена от операциите за изкупуване на облигации – знак за нарастващото напрежение сред банките в еврозоната, пише Bloomberg.

Базираната във Франкфурт институция вчера обяви, че внесените от 85 европейски банки 7-дневни депозити възлизат общо на 194,2 млрд. евро. Банката искаше да привлече 203,5 млрд. евро – сумата, създадена от програмата й за изкупуване на облигации, стартирана през май 2010 г. За последен път банката изпадна в подобна ситуация на 26 април.

„Това просто е поредният знак, илюстриращ несигурността на ситуацията“, казва Михаел Шуберт, икономист на Commerzbank AG във Франкфурт. „В момента банките държат повече кеш, отколкото им е необходим. Всички са много предпазливи.“ Въпреки че ЕЦБ не е успявала да „стабилизира“ дълговата си програма най-малко четири пъти, това е първият подобен случай, откакто банката започна да изкупува италиански и испански облигации през август 2011 г. Всяка седмица ЕЦБ се опитва да изтегли от банковата система същото количество пари, каквото е създала програмата й за изкупуване на ДЦК. По този начин институцията иска да гарантира, че паричното предлагане няма да набъбне и да създаде инфлация.

След изявлението на банката еврото поевтиня спрямо долара с около половин цент до 1,3334 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още