IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпиадата в Лондон може да надхвърли бюджета си

Британското правителство твърди, че остават над 500 млн. паунда за непредвидени разходи, докато според местната одитна служба средствата са едва 36 млн.

12:31 | 06.12.11 г.
<p>
	Председателят на организационния комитет на Олимпиадата Себастиян Коу при представянето на плаката за игрите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на организационния комитет на Олимпиадата Себастиян Коу при представянето на плаката за игрите. Снимка: Ройтерс

Организацията на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. може да надхвърли бюджета си от 9,3 млрд. паунда, освен ако не бъдат предприети „строги мерки“ за намаляване на разходите, съобщиха от британската Национална одитна служба, цитирани от ВВС.

Според службата удвояването на разходите за сигурност означава, че е налице „реален риск“ от необходимост от допълнително финансиране от страна на данъкоплатците.

Вчера британското правителство обяви, че са необходими допълнителни 271 млн. паунда за 23 700 охранители вместо предварителните оценки за 10 000 човека. Бюджетът за тържествените церемонии също ще бъде почти удвоен, като за целта ще са нужни още 41 млн. паунда.

От министерството на културата, медиите и спорта обявиха, че допълнителните суми за охранители и церемонии ще дойдат от икономии в публичното финансиране на игрите.

Министрите настояват, че остават над 500 млн. паунда в неразпределени фондове за справяне с всякакви допълнителни непредвидени обстоятелства.

От службата заявиха, че работата по Олимпийския парк ще бъде завършена навреме и в рамките на бюджета. Според настоящите оценки обаче за целта ще бъде необходим почти целият финансов пакет от 9,3 млрд. паунда, като ще останат незначителни резерви за непредвидени разходи в оставащите 8 месеца до началото на игрите.

Министърът на спорта Хю Робъртсън посочи, че очаква финансовите резултати да бъдат постигнати. „Несъмнено всеки голям инфраструктурен проект винаги трябва да бъде напълно прецизно балансиран, но както стоят нещата до момента, до Коледа ще сме похарчили 95% от бюджета и ще ни остават 500 млн. паунда в запас, за да покрием всички познати рискове. Така че съм убеден, че ще се вместим в сроковете и бюджета“, категоричен бе той.

Според президента на одитната служба Амайъс Морз „не всичко е розово“ и правителството разполага с ограничено пространство за маневри. „Правителството е убедено, че разполага с достатъчно средства, за да покрие всички познати рискове, но по мое мнение вероятността игрите да бъдат финансирани само с настоящия публичен фонд от 9,3 млрд. паунда е толкова прецизно балансирана, че е налице реален риск да има нужда от допълнителни средства“, смята Морз. 

Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още