fallback

В ЕС решиха: Без промяна на договорите, с по-строги бюджетни правила

Не се стигна до решение за промяна на Договора за ЕС, ще се търсят механизми за подписване на договор между 17-те държави-членки на еврозоната

07:45 | 09.12.11 г. 5

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха за затягането на фискалната дисциплина, но не и за промени в Договора за ЕС, предаде Ройтерс. Сега ще се проучват възможностите за договор между 17-те държави от еврозоната, като към него ще може да се присъедини всяка от останалите държави-членки в Еврообщността.

Според споразумението ще се прилагат автоматични санкции срещу страните с прекомерен дефицит, освен ако три четвърти от членките на ЕС не решат, че санкциите са излишни.

Освен това националните бюджети в еврозоната ще трябва да са балансирани, като този принцип ще се счита за спазен, ако дефицитът не надхвърля 0,5 процента от номиналния брутен вътрешен продукт (БВП).

В проекта за декларация се казва още, че правилото за балансираните бюджети трябва да се приложи в националното законодателство, а Европейският съд ще контролира изпълнението на ангажимента.

Лидерите на държавите от ЕС се споразумяха още Европейският стабилизационен механизъм, който е в размер на 500 млрд. евро, да започне да действа от средата на следващата година. Европейският фонд за финансова стабилност ще продължи да функционира паралелно с новия механизъм до средата на 2013 г., както е планирано.

Заради провала на преговорите за промяна на Договора за ЕС обаче се възродиха опасенията, че се утвърждава идеята за “Европа на две скорости”.

“Винаги сме казвали, че ако не се получи с 27-те, ще се опитаме промяна да има за 17-те”, анонимен европейски дипломат е заявил пред Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от CNBC, заяви, че е искал всички държави да се съгласят на незначителни промени в договора, които биха могли да се приложат бързо без да се иска тяхната пълна ратификация.

Веднага след като проектодекларацията от срещата беше огласена, официален представител на Германия отхвърли всички приети основни мерки, включително и функционирането на Европейския стабилизационен механизъм, както и дългосрочната цел за емитиране на общи еврооблигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още