fallback

Президентът на германската централна банка отхвърли призивите ЕЦБ да печата пари

Ако ЕЦБ подкрепя правителствените финанси, това ще ѝ струва независимостта и доверието на институция за борба с инфлацията, смята Йенс Вайдман

19:00 | 14.12.11 г. 5

Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман отхвърли днес призивите Европейската централна банка да "печата пари" като начин за решаване на дълговата криза в еврозоната, предаде DPA, цитирана от БТА.

Според Вайдман печатане на пари са исканията ЕЦБ да купува повече държавни облигации на задлъжнелите европейски страни.

"Не можете за си купите трайно доверие само с пари," подчерта той. "Една идея най-сетне трябва да бъде изоставена, а именно идеята, че необходимите средства трябва да бъдат получени от печатниците за пари", добави президентът на германската централна банка.

В речта си по повод десетата годишнина от пускането на евробанкнотите и монетите той посочи, че ако ЕЦБ подкрепя правителствените финанси, това ще й струва независимостта и доверието в нея като институция, бореща се срещу инфлацията.

Високопоставени германски представители, включително канцлерът Ангела Меркел, неколкократно са изключвали възможността ЕЦБ да ускори програмата си за изкупуване на държавни облигации, както и предложението за пускане на общи еврооблигации.

Според някои икономисти възможността на ЕЦБ да създава пари и да купува големи количества държавни облигации е единственият начин, който може да убеди пазарите, че европейските страни могат да изплатят дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още